В обичайния стил на потайности, задкулисни договорки, с проформа изслушване

...
В обичайния стил на потайности, задкулисни договорки, с проформа изслушване
Коментари Харесай

Фрогоко: Пеевски назначи във ВСС съдия, помогнал му по делото „Техномаркет”

В нормалния жанр на потайности, подмолни сделки, с проформа чуване за 3 минути, с предоставяне на инструкции с повдигане на маркери, очила и пръсти комфортните магистрати бяха назначени в новото Висш съдебен съвет. Това приказват обстоятелствата, въпреки че партийните функционери като Цветан Цветанов енергично отхвърлят това да е истина.
Новият Висш правосъден съвет няма да е по-различен от остарелия. Още на първо четене на новите избраници се набива на очи събитието, че депутатът и млад процъфтяващ мъж Делян Пеевски затвърждава позициите си и към този момент има двама лични твърди негови представители – един в съдийската квота и един в прокурорската квота. Това са новите членове на Висш съдебен съвет в съдийската квота арбитър Стефан Гроздев и члена в прокурорската квота Йордан Стоев.

Стефан Гроздев е апелативният арбитър, който има свое виждане за правото и правоприлагането във връзка с наемните правни отношения, показва пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от Неправителствени организации „ Ние, гражданите”. С едно прословуто свое решение във връзка със правосъдните разногласия сред „ Глориент Инвестмънт” и Пеевски във връзка противозаконното прилагане на магазини и пространства без възнаграждение на наем от страна на Пеевски, арбитър Гроздев отсъжда, че компанията хазяин погрешно желае от неточния дебитор Делян Пеевски да й се заплаща дължимия наем. Сагата с нестихващите тъжби за прогласяване на незначителност на контракти, с които „ Техномаркет” е продал свои пространства на „ Глориент Инвестмънт”, които в следствие са наети от „ Техномаркет” като наемател върви с цялостна мощ. Но по това дело по-интересното е, че този магазин в никакъв случай не е бил благосъстоятелност на „ Техномаркет”. С това решение Гроздев парира опцията за изгонването на неточния наемател „ Техномаркет”, което е в несъгласие с голям брой решения на негови сътрудници по същия проблем. Очевидно за това си решение арбитър Гроздев е заплатен както си му е обичаят с издигане в правосъдната подчиненост. До какви нови висоти ще докара българското правосъдие следва да забележим, само че асоциацията с един различен магистрат, който също имаше лично виждане за правораздаване и правосъдие е неизбежна - става дума за Сотир Цацаров.

Другата открояваща се фигура е прокурорът Йордан Стоев, прочут с това, че отхвърля да проверява сигналите против Делян Пеевски. И има за какво. Бил е зам.-директор на Столичната следствена работа в интервала, в който стартира юридическия напредък на младия следовател Пеевски. Йордан Стоев е прокурорът, който трябваше да упражнява надзор върху дейностите на прокурор Боряна Бецова, която отхвърли да образува наказателно произвеждане по сигнал на „ Протестна мрежа “ против Делян Пеевски.

Припомняме, че по този сигнал Цацаров се задейства извънредно бързо по отношение на Цветан Василев и от него стартира първата фаза на офанзивата за фалирането на КТБ. Стоев несъмнено, като надзорен прокурор удостовери отхвърли на Бецова и произвеждане против Делян Пеевски не беше формирано.

Кандидатурата на Стоев е издигната с общителното подпомагане на патриота Волен Сидеров, както на министъра на стопанската система Караниколов. Разбира се, ползите за това предопределение са повече от явни от дейностите на Караниколов, ориентирани към преодоляване в интерес на Пеевски на оръжейните фабрики „ Дунарит” и „ ЕМКО”. Не е за занемаряване и откровеното лобиране и възнаграждение на сериозната сума от над 50 млн. лева от Караниколов посредством Държавната консолидационна компания до посредническите контракти сред Синдиците на КТБ и компанията „ ДИПИ” по цесионния контракт на Едуардо Мирольо.

Съдия Боян Магдалинчев също влиза в новото Висш съдебен съвет. Това негово присъединяване там не е първото в кариерата му. Предишното беше обвързвано с големия скандал сред някогашния ръководител на Върховен касационен съд Иван Григоров и Магдалинчев по отношение на осъществена имитация на протокол на Висш съдебен съвет от Магдалинчев.

Това са най-знаковите лица от новия Висш съдебен съвет, от който ще чакаме България да се трансформира в правова страна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР