В Оберзалцберг Хитлер обича да почива. Той прави мястото един

...
В Оберзалцберг Хитлер обича да почива. Той прави мястото един
Коментари Харесай

Оберзалцберг: където лидерите на Третия райх почиваха


В Оберзалцберг Хитлер обича да почива. Той прави мястото един от властовите центрове на Третия райх. Днес Оберзалцберг притегля туристи от целия свят и споделя тъмната история на нацистка Германия.

Закътан сред внушителната планинска гледка на Баварските Алпи, близо до езерото Кьонигсзее, тъкмо над националния парк Берхтесгаден, се намира Оберзалцберг. Той е ситуиран на над хиляда метра надморска височина. От него се открива величествена панорама, която наподобява преди време е впечатлила доста и Адолф Хитлер, избрал го за място за отдих и отмора. 
Редакцията предлага
Първоначално Хитлер е ходел там като елементарен курортист, бил е " привлекателен ", както си спомня първият хазяин на индивида, почнал Втората международна война и отговрен за Холокоста. Хитлер първо наел едно дървено бунгало в гората, където е писал втората част от " Моята битка ", а по-късно и цяла къща, известна като " Вахенфелд ".

След като през 1933 година Хитлер идва на власт, той закупува целия парцел, с цел да го трансформира в първокласна лятна резиденция. Тя предложила доста екстри, в това число панорамни прозорци, кръчма и писта за боулинг. За да има място за фюрера и неговия антураж, към 100 хектара били обособени като частна зона, откакто били отнети или изкупени на безценица от притежателите на земята. Със свои къщи се сдобили също и маршал Херман Гьоринг, както и известният проектант Алберт Шпер.

Център на властта

Постепенно Оберзалцберг се трансформирал във втори център на властта след Берлин: построена била Секретен сътрудник казарма, административни постройки, работилници и подземни бункери. Скоро тук почнали да идват политици, държавници и военни от целия свят. Тук Хитлер е преговарял с английския министър председател Невил Чембърлейн и е гощавал италианския " дуче "  Бенито Мусолини.

Същевременно това идилично място е било и превъзходен фон, даващ на Хитлер опция да се покаже като ценящ природата и непосредствен до своя народ фюрер: фотосите, на които той се възхищава на планинската гледка, гали по косите руси дечица, ръкостиска се с посетители, седи на терасата със своята обичана Ева Браун или се разхожда измежду природата сос своите овчарки, са известни в цел свят.

Оберзалцберг се трансформира и в обичано място за пропагандни фотоси и видеоклипове.

Всичко това    може да се види в Документационния център Оберзалцберг, работещ от 1999 година, който в този момент е уголемен с нова пристройка с повърхност от 1000 квадратни метра. Преди разширението си центърът е можел да приема най-вече до 40 хиляди гости годишно. Сега потенциалът му е съществено повишен.

Важно е обаче да отбележим, че от тогавашните истински постройки съвсем нищо не е останало. Голяма част от комплекса е била разрушена на 25 април 1945 година, когато самолети на английските кралски военновъздушни сили бомбардират региона. На 4 май американски елементи влизат в Берхтесгаден и остават там чак до 1995 година.

След окончателното евакуиране на американския контингент управлението на немската провинция Бавария прави нужното, с цел да предотврати туризма на поклонници с крайнодесни убеждения. Така на територията на някогашния комплекс поражда първокласен хотел и въпросният Документационен център - за да се отговори на туристическия и политически интерес към тематиката.

Орлово гнездо и бункерите: магнит за туристи

При бомбардировките оцеляват хотел " Zum Türken ", който през 1949 година е върнат на наследниците на тогавашния му притежател Карл Шустер, както и системата от бункери под него. Те обаче не са били предопределени за самия Хитлер, както неправилно се твърди, а за неговата персонална защита - хора от райхслужбата за сигурност, а от време на време и за хора от Секретен сътрудник и Гестапо. 

Пощадена от бомбите на британците е също и къщата, известна още като " Орлово гнездо ", която притеглят като магнит туристите. Тя е издигната по заповед на Мартин Борман, партиен секретар на националсоциалистическата партия и един от най-приближените хора на фюрера.

В " Орловото гнездо " през днешния ден има гостилница.

" Орловото гнездо " се намира на 1834 метра надморска височина върху една скална издаденост. Твърди се, въпреки това да не е потвърдено, че Хитлер е получил къщата като подарък за 50-ия си рожден ден. Днес тя е превърната в гостилница.

Но само внушителната планинска гледка притегля туристи към Оберзалцберг, само че и митът за фюрера. През предходната година мястото е било посетено от 170 хиляди туристи. Почти несъмнено е, че ползата ще нарасне, когато през 2022 година бъде открит и новият по-голям Документационния център. 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР