В някои от големите градове разликата между ПП и ГЕРБ

...
В някои от големите градове разликата между ПП и ГЕРБ
Коментари Харесай

Резултатите в големите градове: Доминация на ГЕРБ и ДПС

В някои от огромните градове разликата сред Политическа партия и ГЕРБ е едвам няколкостотин гласа. Движение за права и свободи компенсира спада на вота в Турция с избор в България. " Демократична България " не съумява да възвърне най-хубавите си резултати в София.
Загубата на 167 000 гласа на " Продължаваме промяната " на изключителните парламентарни избори в неделя спрямо предходните избори през ноември предходната година промени фрапантно картата на изборните резултати в 31-те изборни региона в страната. На предходния избор групировката на Кирил Петков и Асен Василев беше първа политическа мощ в 14 области, в това число и в трите софийски изборни региона, ГЕРБ завоюва 12 района, а Движение за права и свободи победи в пет.

Извънредният избор в неделя обаче прекатурна внезапно съотношението на силите. " Продължаваме промяната " резервира челната си позиция единствено в двата софийски изборни региона - 23-ти и 24-ти, до момента в който ГЕРБ стана първа политическа мощ в столичния 25-и регион и в още 23 района в страната. Движение за права и свободи резервира първата си позиция в петте региона, където обичайно има въздействие - Кърджали, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. В част от областите разликата сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " в гласовете е относително дребна, в други обаче партията на Кирил Петков и Асен Василев даже отстъпва второто място на друга политическа мощ.

Така изборната карта на България още веднъж е оцветена главно с цвета на ГЕРБ.
Реклама Преливане на гласове в София
В София се следи значително преливане на гласове измежду партиите, без обаче това действително да води до основни разбърквания на водещите позиции.

Много от партиите губят гласове - най-много " Продължаваме промяната " и Има Такъв Народ, а също и Българска социалистическа партия и няколко по-малки обединения като " Изправи се... ". И до момента в който ГЕРБ в София е в застой и на процедура резултатът на партията на Борисов е съвсем без смяна, изгубеният избор на другите партии прелива към: " Възраждане ", които удвояват резултата си в столицата до общо над 48 хиляди гласа (около 10% от общия избор в София) - и то и в трите изборни района; към " Демократична България ", която усъвършенства малко резултатите си по отношение на ноември; и към " Български напредък " на Стефан Янев, който събира над 23 хиляди гласа.

Почти тройно повече са и гласовете в графата " Не поддържам никого " и в трите изборни региона на столицата.
Реклама
" Демократична България ", която загуби половината си гласове в София след появяването на " Продължаваме промяната " през ноември 2021 година, в този момент усъвършенства резултата си, само че не съумява да възвърне мощните си позиции от изборите през април и изключително юли 2021 година Тогава тя бе първа мощ в 23 и 24 МИР и трета в 25 МИР, само че също с доста положителни резултати (виж графиките).

След като през ноември предходната година завоюва София напълно, партията на Кирил Петков и Асен Василев осезаемо губи избор на тези избори в столицата. В 23 МИР резултатът й е с близо 28 хиляди гласа по-нисък, а в 24 и 25 МИР - с над 11 хиляди гласа по-нисък. " Промяната " въпреки всичко удържа сложна победа в 23 и 24 МИР, до момента в който ГЕРБ си връща 25 МИР. В него Демократична България е даже четвърта мощ, а " Възраждане " я изпреварва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР