„В някаква степен се провалиха усилията да имаме едно работещо

...
„В някаква степен се провалиха усилията да имаме едно работещо
Коментари Харесай

Вигенин: Без участието на БСП в тази коалиция нямаше да бъдат решени социалните въпроси

„ В някаква степен се провалиха напъните да имаме едно работещо държавно управление, което да извършва мощни обществени и стопански задължения, заложени в програмата. Провали се опцията да има политическа непоклатимост, която да подсигурява усвояването на средствата освен по Плана за възобновяване и резистентност, само че и по европейските стратегии, защото процесът върви към финализация. Провали се опцията да имаме една плановост в развиването на страната и да имаме държавно управление, което да ни приготви за зимата, в това число и във връзка с енергийните доставки. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия, оповестиха от пресцентъра на партията.

Според него това към момента не е затворена страница, тъй като в доста огромна степен нещата зависят от това какви са желанията на „ Продължаваме промяната “. „ Защото поръчките, които чухме през днешния ден бяха за избори. Политическата история в България е посочила, че известни взаимни отстъпки и примирение след всичко, което стана би могло да докара до стабилизация на политическата обстановка. Затова споделям, че страницата от наша позиция не е дефинитивно затворена “, добави Вигенин.

„ Не може да има държавно управление, което да няма ясната поддръжка от политическите обединения в Народното събрание. Без значение дали те вземат участие директно със своите водачи, или под някаква форма с специалисти. Така или другояче, на нас ни е нужна ясна коалиция, която да поддържа дали политическо или технократско държавно управление и зад него би трябвало да стои някой, който да носи отговорността, както и от кое място получава поддръжка “, разяснява заместник-председателят на Българска социалистическа партия във връзка с концепциите за основаване на технократско държавно управление.

За социалистическата партия не стои опцията едно държавно управление да бъде в ръководството на страната с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи. „ И тук не може да има никакви подозрения, тъй като след толкоз години, в които ние сме се борили с това статукво, няма по какъв начин в този момент в името на стабилността да включим тези две обединения “, безапелационен бе Кристиан Вигенин и акцентира, че в случай че това е опцията тогава би трябвало да се отива на избори.

По думите му няма да бъде скандал, в случай че Българска социалистическа партия не получи третия мандат, тъй като това зависи напълно от президента. „ Решението, което взехме на нашия Национален съвет е да поставим старания за сформиране на държавно управление, в случай че мандата стигне до нас. Без да бавим ненужно политическите процеси. Ако този мандат го получи различен, ние ще участваме в диалози отвън Движение за права и свободи и ГЕРБ. Подчертавам го, тъй като в отминалите 10 дни преговорните екипи стигнаха до една доста мощна и ясна стратегия, която съдържа в себе си доста мощен обществен и стопански пакет. С ясни задължения до края на годината за законите, които би трябвало да се одобряват, както и съответните периоди “, заключи Вигенин;

„ Без нашето присъединяване в тази коалиция огромна част от обществените въпроси нямаше да бъдат осъществени. Ние имахме добър разговор и можем да кажем и през днешния ден на финала на тези 6 месеца, че ние излизаме от това ръководство като партията, която осъществя една огромна част от уговорките. Съжаляваме единствено, че не можахме да намерим по-добър разговор в границите на обединението. Тази поредност от събития, която ни довежда през днешния ден до неуспеха на първия опит за основаване на държавно управление потегли от „ ИТН “, импортирания избор на съмнение от ГЕРБ, които видяха опция за това, гласуването дружно на Движение за права и свободи и „ Възраждане “ да смъкват дружно ръководителя на Народното събрание, т.е. една поредност от събития, които ясно демонстрираха кои са участниците и кой ни докара до тук “, сподели още социалистът.

Заместник-председателят на Народното събрание съобщи, че в написаната стратегия за идващите месеци е вписано нормализиране на дипломатически разговор с Руската федерация, тъй като, „ без значение от моментните връзки сред НАТО и Русия и сред Европейски Съюз и Русия, не може да се разреши такова отношение към съветската страна. “

В умозаключение Кристиан Вигенин сподели, че метода, по който са били изгонени съветските дипломати е било знак на това по какъв начин не се прави и във връзка с тази постъпка от „ Продължаваме промяната “ са разбрали грешката и са я поправили, излъчвайки различен претендент за министър председател. „ Това, което е най-важно – постигнахме сделка такива решения да не се взимат без авансово единодушие в обединението “, акцентира той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР