В нов клуб за българо-македонско приятелство, учреден днес смятат, че

...
В нов клуб за българо-македонско приятелство, учреден днес смятат, че
Коментари Харесай

Учредиха нов клуб за приятелство между България и Северна Македония

В нов клуб за българо-македонско другарство, основан през днешния ден считат, че ветото на България за влизането на Северна Македония в Европейския съюз е груба дипломатическа неточност. Казват, че ще работят за доближаване на двете страни на основата на европейските полезности.

От българска страна измежду учредителите са писателят Алек Попов, преподавателите Александър Кьосев и Стефан Дечев, от страна на РСМ - философката Катерина Колозова, някогашните министър председатели Любчо Георгиевски и Владо Бучковски.

Към клуба ще бъде основана и смесена историческа комисия " в сянка ", която ще бъде опция на настоящата сега. Според учредителите - задачата е връзките сред двете страни да излязат от задънената улица, в която се намират сега. Колкото до ветото, когато и да се отстрани то, вредата ще е по-голяма в сравнение с, в случай че не беше налагано, считат интелектуалците.

" Нашата политическа цел, към която би трябвало да се стремим, когато пишем бъдещата история, е Македония да влезе в Европейски Съюз. За това има съществена спънка - ветото. Ветото провокира остра реакция в Македония, след което национализмите започнаха да се усилват от двете страни. Нашият интерес както на България по този начин и на Балканите е да се търси оптимално бързо решение на този въпрос за ветото, с цел да се открие пътя на възстановяване на връзките ", сподели Михаил Иванов, консултант на президента Жельо Желев по етническите въпроси, съучредител на Клуба за българо- македонско другарство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР