В нощта срещу 6 юни бе взривен язовирът при Каховската

...
В нощта срещу 6 юни бе взривен язовирът при Каховската
Коментари Харесай

Губернаторът на Херсонска област: Под вода са 34 населени места, ситуацията остава сложна

В нощта против 6 юни бе взривен язовирът при Каховската Водноелектрическа централа, една от най-големите в Украйна, която е окупирана от съветските сили от февруари 2022 година В момента към момента се дефинират мащабите на разрушенията, към този момент стана ясно, че има и починали цивилни.
Прочетете още
Губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин описа за обстановката в района след бедствието. По думите му над 16 000 души в 80 обитаеми места са в рисковата зона след взривяването на язовирната стена на " Нова Каховка ".

" Ситуацията остава извънредно комплицирана, равнището на наводненията понижава, само че равнището на водата е високо - 5 метра. В Херсонска област са наводнени 600 кв. км., от които 32% са на десния бряг, а 68% на другия, краткотрайно окупиран от Русия ".

Под вода са 34 обитаеми места, споделя Прокудин. В неокупираните територии 3662 къщи са напълно потопени. В Херсон най-тежко са потърпевши 210 жилища.

" В региона тече избавителна интервенция. Доброволци, спасители и полиция се притичват на помощ на всички, изпаднали в неволя поради съветските терористи. Към момента са евакуирани над 2000 души ", споделя още той

" Няма зелен кулоар, за жалост. На левия бряг ситуацията е доста сериозно. Окупаторите изгубиха скъпото време на хората с приказки, че всичко е наред и в този момент не бързат да оказват помощ на потърпевши от водната буря, която се случи по тяхна виновност. Първо, първоначално въобще не дадоха опция да се качат на лодките и лишиха лодките от хората, това е извънредно. Сега даже не е ясно какъв брой потърпевши хора има на окупираната територия, евентуално са стотици. Ужасна обстановка, те не престават да стрелят, когато хората се пробват да се спасят от тази буря ", казва Александър Прокудин.

" Цялото централно държавно управление, президентът на Украйна Володомир Зеленски, ние на локално равнище, водим разговор със международната общественост, с цел да се включат в спасяването на нашите хора, които са заложници на левия бряг, следен от Русия. Все още няма резултати, само че се надяваме интернационалните организации да оказват помощ ", прибавя той пред .
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР