В нощта на 11 срещу 12 януари обединените сили на

...
В нощта на 11 срещу 12 януари обединените сили на
Коментари Харесай

Мисията невъзможна. Как ще се развие войната между САЩ и Йемен

В нощта на 11 против 12 януари обединените сили на Съединени американски щати и Англия нанесоха поредност от ракетни офанзиви против Йемен.

От американска страна в интервенцията участваха кораби и подводници от ескадрилата на Военноморски сили на Съединени американски щати в Червено море, самолети от базите на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Близкия изток и авиационната група на самолетоносача Дуайт Айзенхауер.

От английска страна бяха включени четири многоцелеви изтребителя от базата Акортири в Кипър и един аероплан - цистерна за зареждане с гориво.

Вашингтон съобщи, че офанзивата против Йемен е отговор на продължаващите произшествия на експанзия против цивилни кораби в Червено море и протока Баб ал Мандеб.

За разлика да вземем за пример от „ епруветката на Пауъл “, в този случай casus belli (поводът за война) не е мним.

Какво предшества офанзивата

През октомври военно-религиозното шиитско придвижване Ансар Аллах (Поддръжници на Аллах, чиито членове са известни още като Хусити), което е де факто държавното управление в Северен Йемен от 2015 година, разгласи началото на военноморска интервенция в поддръжка на Палестина.

Беше публично декларирано, че всички кораби, пътуващи както за, по този начин и от Израел, както и тези, принадлежащи на израелски жители, стават военна цел.

Впоследствие офанзивите бяха разширени до кораби, регистрирани в страни, които по един или различен метод подкрепяха дейностите на Израел в линията Газа.

През ноември хусите заловиха Galaxy Leader, който беше изтеглен до пристанището на Ходейда.

Използването на противокорабни ракети и безпилотни летателни апарати против цивилни кораби, както и нападенията на флота на хуситите, заплашиха корабоплаването в протока Баб ал Мандеб, натурален воден път, през който корабите пътуват от Индийския океан през Суецкия канал до Средиземно море и назад.

Съединени американски щати образуваха коалиция за битка против хуситите. В резултат на това 10 страни вземат участие в интервенция Prosperity Defender.

Досега обаче Съединени американски щати се въздържаха от директна военна борба, ограничавайки се до ескортиране на цивилни кораби и заличаване на дронове, изстреляни от Йемен.

Ситуацията внезапно ескалира в нощта на 8 против 9 януари, когато хуситите започнаха широкомащабна комбинирана офанзива, ориентирана непосредствено против военните кораби на интернационалната ескадра.

Англо-американските сили смъкнаха 18 дрона камикадзе, две противокорабни крилати ракети и една противокорабна балистична ракета.

Според известията в английските медии, след офанзивата Вашингтон и Лондон са почнали да възнамеряват взаимна офанзива против хуситите.

Междинните резултати

Общо към 100 боеприпаса са били изстреляни в Йемен. Според началника на Централното командване на Съединени американски щати генерал-лейтенант Алекс Гринкевич, ударът е блъснал повече от 60 цели в 16 локации на военните сили на хуситите.

Военновъздушни сили на Съединени американски щати използваха необятна гама авиационни муниции. В интервенцията участваха и носители на крилати ракети Tomahawk. Кралските военновъздушни сили разполагаха с боеприпас от GPS/лазерно насочвани бомби Paveway IV.

Бомбата Paveway IV беше призната от RAF през 2008 година Де факто става дума за американски авиобомби Mark 82 с тегло 227 кг, оборудвани с комплекс за ръководство, лазерна система за ориентиране и съоръжение, което им разрешава да преодолеят разстройствата, създавани от системите за радиоелектронна битка.

Но макар мащаба на офанзивата, резултатите от нея са доста съмнителни. Командването на военното крило на Хуситите заяви за 73 офанзиви, задачите на които са били цели в Сана, провинциите Саада, Таиз, Хаджа и Ходейда.

В резултат на тези офанзиви петима бойци бяха убити и шестима бяха ранени. Хуситите също споделиха, че офанзивите не са засегнали доста военния им потенциал.

Как ще отговорят хуситите?

И наподобява, че Съединени американски щати в действителност нямат ресурса да подтиснат хуситите, сподели за ИА Regnum боен специалист и създател на редица изявления за военно-политическата конюнктура в Близкия изток Юрий Лямин.

„ означи Юрий Лямин.

Той има вяра, че хусите най-вероятно ще отговорят, като стартират нови офанзиви против американски и английски кораби благодарение на дронове и ракети, единствено че отговорът ще бъде по-мощен от всички предходни офанзиви.

Експертът напомни, че хусите са в положение на непрекъсната война от 2015 година

Гражданската война, която стартира, откакто групата завзе властта в страната, бързо прерасна в интернационален спор.

Обединените сили на арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, водиха война против Ансар Аллах в продължение на седем години, само че не съумяха да реализират съдбоносен поврат. В същото време групата има богат опит в битката с съперник с цялостно предимство във въздуха.

Въпреки че хуситите нямат съвременна противовъздушна защита, те имат богат опит в маскирането на своите военни уреди и ракети от евентуален зложелател. Следователно е допустимо по-голямата част от арсенала на бунтовниците да е бил прикрит в навечерието на англо-американската офанзива и в действителност да не е бил развален.

Това значи, че хуситите могат освен да продължат офанзивите си, само че и да разширят тяхната география.



" Нападни го, както той би нападнал теб "

В навечерието на англо-американската интервенция, медийното крило на Хуситите разгласява видео, предупреждаващо евентуалните агресори. На видеото е запечатано изстрелването на десетки дронове камикадзе, подготвени за удар. Видеото е съпроводено и от откъс от Корана

По-късно формалният представител на военното крило на хуситите Яхя Сари излезе с публично изказване, в което удостовери готовността си да нанесе удари по военни цели на агресорите.

По мнението на специалистите, интернационалната ескадра в Червено море ще остане предпочитана цел за бунтовниците. Въпреки това хуситите разполагат с балистични ракети, способни да поразяват на разстояние хиляди километри, което съществено уголемява техните благоприятни условия.

Сред задачите, които могат да бъдат атакувани от бунтовниците, е най-голямата военновъздушна база на американските военновъздушни сили в региона Ал Дафра, ситуирана в ОАЕ.

Някои от самолетите, участващи в офанзивата против Йемен, са изхвърчали от това летище. Тук са основани и самолети за електронно разузнаване, самолети-цистерни и друга техника.

През януари 2022 година хуситите започнаха комбинирана офанзива благодарение на ракети и дронове-камикадзе, които съумяха да преодолеят противовъздушната защита и да ударят летището в Абу Даби.

Тоест хуситите разполагат с нужните запаси и опит, с цел да нанесат „ ответен удар “.

В арсенала на бунтовниците има муниции, които могат да доближат до американски военни бази. През септември 2023 година хуситите демонстрираха балистични ракети Aqeel с отделящи се бойни глави и крилати ракети Quds-4. И двата типа оръжия са способни да поразяват цели на разстояние от две до две и половина хиляди километра.

Хуситите употребяват и дронове камикадзе Wa`id-2, копие на иранските дронове Shahed-136 с обхват до 2500 км.

Базата на военновъздушните сили на Съединени американски щати " Ал-Удейд " в Катар и други военни обекти също могат да бъдат атакувани.

Съмнителни вероятности

Може да се каже, че англо-американската офанзива е по-скоро проява, в сравнение с действителен опит за въздействие върху обстановката в Червено море.

Де факто Съединени американски щати и техните съдружници нямат нито предпочитание, нито опция да нанесат съществени вреди на хуситите. Пълномащабната интервенция на силите на НАТО в Йемен и последвалото военно проваляне на хуситите „ на място “ може да промени обстановката, само че е извънредно малко евентуално Вашингтон да направи това при сегашните геополитически действителности.

„ отбелязва Юрий Лямин.

Подобна позиция споделят и множеството западни и арабоговорящи специалисти.

За Съединените щати решителната победа в такава война би изисквала големи военни, дипломатически и стопански разноски, отбелязва Washington Post. Освен това администрацията на Байдън не има намерение да въвлече страната в нов спор в Близкия изток в навечерието на президентските избори.

От друга страна, за хуситите присъединяване на Съединени американски щати в дълготраен спор може да се трансформира в причина за консолидиране на йеменското население и одобряване на контрола върху част от територията на страната. Докато Съединените щати нямат ресурсите да победят групировката Хусити.

„ сподели Абдулгани ал Иряни, старши помощник в Центъра за стратегически проучвания в Сана, пред катарския ефирен канал Ал Джазира.

От друга страна, Вашингтон няма да може умерено да следи въздействието на хуситите върху международната търговия и ще бъде заставен да продължи лимитираните военни интервенции и целенасочените удари без вяра за забележителен триумф.

Колко ще коства това на Съединени американски щати и какъв ще бъде отговорът на хуситите ще стане известно в близко бъдеще. Изглежда обаче, че Съединени американски щати последователно започнаха да бъдат въвличани в следващия близкоизточен спор без късмет за бърза победа и без опция за оттегляне.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР