Никос Михалолиакос, бившият влиятелен лидер на вече несъществуващата неонацистка партия

...
Никос Михалолиакос, бившият влиятелен лидер на вече несъществуващата неонацистка партия
Коментари Харесай

Освобождаването на лидера на Златна зора предизвиква критики

Никос Михалолиакос, някогашният авторитетен водач на към този момент несъществуващата неонацистка партия „ Златна зора ”, беше условно освободен от пандиза след решение на правосъдния съвет на Ламия в Централна Гърция, оповестява електронното издание на в..

Михалолякос, който излежаваше многогодишна присъда за управителната си роля в незаконната активност на партията, беше освободен по предложение на прокурора, който изрично беше срещу условното му освобождение преди приключване на периода на задържането му.

Решението провокира бурни диспути и рецензии, защото правосъдният съвет се произнесе макар съпротивата на прокурора, който настоя, че молбата за освобождението му не дава отговор на основни условия и че той остава неразкаян. Той цитира обширни публикации, в които Михалолиакос, на 66 години, наподобява непокаян и че той декларира, че лишаването му от независимост е политическо гонене и скрит план.

Съдийският състав обаче оцени позитивно държанието на Михалолиакос и сподели, че публикациите не допускат желание за осъществяване на нови противозаконни дейности. Поради това той разпорежда освобождението на жалбоподателя с неотложно деяние.

Той има възбрана да напуща региона на Атика и би трябвало да се явява в полицейския сектор по местоживеене (Пефки) един път месечно. Не може да се дружи и със съподсъдими по съответното наказателно дело, за което е арестуван.

Прокурорът има право да апелира присъдата, само че би трябвало да се означи, че освобождението на Михалолиакос беше направено според наказателния закон, който беше в действие през 2018 година и не се промени през 2019 година С последващите промени – след 2021 година – той нямаше да има право да кандидатства за условно освобождение. Обжалването обаче към този момент се преглежда от прокуратурата, защото правосъдният казус с освобождението на Михалолякос може да докара до сходни присъди и за други пандизчии от Златна зора. Наистина, съгласно отчетите Илиас Касидиарис, различен някогашен водещ чиновник на Златна зора, може също да е подал молба за освобождение от пандиза.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР