В нормативно установения срок за предложения към Общинския съвет за

...
В нормативно установения срок за предложения към Общинския съвет за
Коментари Харесай

Кметът Пенчо Милков внесе предложение за нова структура на Община Русе

В нормативно открития период за оферти към Общинския съвет за идната сесия на 21 декември кметът на Община Русе предлага нова административна конструкция на институцията. Целта му е оптимизация на процесите и политиките на локалната администрация в подтекста на динамично изменящите се провокации и потребности, както и обезпечаване на нужните предпоставки за осъществяване на управническата стратегия за мандата.

Запазвайки числеността на администрацията, предлагането съдържа визия за извеждане на избрани браншове като мощно предпочитани. Сред тях са околна среда, обществени и здравни действия, сигурност, спорт и юношески действия. Предвижда се да има отраслови заместник-кметoве в основните браншове, които да покачат контрола и да обезпечат реализирането на нужните политики.

Екологията, опазването на околната среда, чистотата на въздуха, акомодацията към измененията на климата и ръководството на отпадъците като един от най-важните цели за града ще бъдат обособени в независим сектор. Той ще бъде на директно послушание на заместник-кмет по „ Опазване на околната среда и комунални действия “. Ще се подсилят дейностите по озеленяване, запазване чистотата на града, акомодация към климатичните промени и ръководството на действия, свързани с запазване на чистотата на атмосферния въздух. Предвижда се на мястото на досегашната дирекция „ Екология и превоз “ да се сътвори нова независима дирекция “Екология и зелена градска среда “. Общинските предприятия “Комунални действия ” и “Паркстрой ” също ще бъдат в този сектор.

Досегашният сектор „ Икономика и интернационално съдействие “ се преструктурира в сектор „ Международни стратегии и планове, вложения и благосъстоятелност “, поради предстоящото увеличение размера на работа по идното кандидатстване на общината по стратегии и планове в новия програмен интервал и по Националния проект за възобновяване и резистентност. В тази връзка се отстранява отдел “Международно съдействие и планове ” и се основава нова дирекция „ Икономика, вложения, интернационално съдействие и планове “.

Социалните услуги в община Русе се усилиха доста и сега наброяват 49, което прави града отличник в страната по осъществени действия. Поредицата от здравни и филантропични рецесии у нас през последните 4 години наложи въвеждането на нов метод за осъществяване на редица практики. В сферата на образованието бяха въведени доста нововъведения. Ще бъдат продължени стратегиите за подкрепяне на родителството, ще се поддържат постройките на учебни заведения, детски заведения и площадки, и ще продължи разширението на обществените услуги. С цел по-добър надзор и по-ефективно осъществяване на функционалностите предлагането на кмета е досегашният сектор „ Хуманитарни действия “ да бъде разграничен на три:

- Ресор “Образование и просвета “, към който да се обособи дирекция „ Образование и просвета “ с два отдела: „ Образование “ и „ Култура, духовно развиване и изкуство “, както и звеното за Местната комисия за битка с противообществени прояви на пълнолетни и малолетни.

- Ресор „ Социални, здравни действия и превоз “ с дирекции „ Социални и здравни действия “ и „ Транспорт “. Голяма част от осъществяваните действия и политики в региона на превоза, като издаването на карти за паркиране на хора с увреждания и разпределението на средствата за компенсиране на пътуванията с ценови облекчения от общинския и републиканския бюджети, имат все по-социален темперамент, което обуславя и включването му в този сектор.

- Социалната значителност на спортните действия в Русе, както и тяхното подкрепяне посредством финансиране на спортните клубове, също е измежду целите на локалната администрация. В сходство с общинската стратегия за поощряване на развиването на физическото образование и спорта в идния мандат се планува да бъдат извършени голям брой събития, някои от които с интернационален темперамент и висок сан. Пълноценното личностно развиване на младежите и включването им в публичния и икономическия живот посредством разнообразни действия също е във фокуса на вниманието на Община Русе. Затова се предлага третият сектор да е „ Спорт и юношески действия “ - напълно фокусиран към спорта и младежките действия посредством едно звено, структурирано в дирекция „ Спорт и юношески действия “.

Сред главните цели на Община Русе остават сигурността, спокойствието на жителите и своевременната реакция на техните потребности, сигнали и тъжби, както и по-бързото премахване на зародили проблеми и конфликтни обстановки в града. За тази цел е належащо да се концентрират и засилят контролните функционалности на Общината, да се построи по-добра взаимовръзка сред звената, да се подчертава върху дигитализирането на документооборота, като се подсигурява и сигурността на информацията. В тази връзка се предлага обособяването на нов сектор - „ Сигурност и публичен ред “, с две дирекции: " Обществен ред, сигурност и отбрана на потребителите " и " Дигитализация, осведомителна и мрежова сигурност ". Предвижда се и основаването на ново профилирано звено „ Инспекторат, защита, публичен ред и сигурност ”, което ще е в директна йерархическа взаимозависимост от отрасловия зам.-кмет и дирекция " Обществен ред, сигурност и отбрана на потребителите ". То ще поеме функционалностите на СЗ „ КООРС “ и част от тези на Оперативна програма „ Комунални действия “.

Ресорът на заместник-кмета по „ Устройство на територията “ остава неизменен. На негово директно послушание са Дирекция „ Инвестиционно планиране, устройство и кадастър “ и Дирекция " Инфраструктура, строителен и инвеститорски надзор ".

Дирекциите „ Местни налози и такси “, „ Административно обслужване “, “Финансово-стопанска ”, “Правни действия ”, както и секторът „ Управление на административния сграден фонд, доставяне и ведомствен превоз “, като част от общата администрация, се планува да бъдат на директно послушание на секретаря на Общината. Към него се предлага и основаването на нова дирекция - „ Контрол по срочността на документооборота, канцелария и връзки “.

В признатата конструкция от 01.07.2020 година са посочени 12 кметства и кметски наместник. Във връзка с изменението на член 14 на Закона за административно-териториалното устройство в Република България кметствата в Община Русе станаха 13. Респективно, на извършените през месец октомври локални избори бяха определени 13 кметове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР