В нормативния акт се предвижда увеличаване минималния осигурителен доход за

...
В нормативния акт се предвижда увеличаване минималния осигурителен доход за
Коментари Харесай

Стажът за пенсия поскъпна с 10% frognews.bg

В нормативния акт се планува увеличение минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се, по който се пресмята и " цената " на осигурителния стаж.

От през днешния ден минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се се покачва от 710 на 780 лева и се изравнява с минималната работна заплата за годината.
Вноската по принцип се пресмята като 19.8% от минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се, родени преди 1 януари 1960 година Купилите стаж тази и предходната година плащаха 140.58 лева за месец, а от през днешния ден ще би трябвало да внасят по 154.44 лева или нарастването е с близо 10 на 100.

За да се пенсионират през тази година хората би трябвало да са изпълнили две условия. Мъжете получават право на пенсия при навършени 64 години и 6 месеца и застрахователен стаж от 39 години и 4 месеца. Жените би трябвало да са навършили 62 година и да са се осигурявали в продължение на 36 години и 4 месеца. Ако второто изискване не е изпълнено - заради следване, болест или продължителна безработица, да вземем за пример, Кодексът за обществено обезпечаване дава опция стажът за недостигащите месеци да бъде " платен " с вноски.

Данните на Националния застрахователен институт демонстрират, че в последните години от тази опция се възползват по към 4 хиляди души годишно.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР