В никакъв случай да не се политизират проблемите на българската

...
В никакъв случай да не се политизират проблемите на българската
Коментари Харесай

Румен Радев с остра атака срещу предложението да дадем оръжие на Украйна


В никакъв случай да не се политизират проблемите на българската войска.

Това сподели на брифинг президентът. Той взе участие в официалната церемония по поемането на ролята на Рамкова страна от Италия за бойната група на територията на България в подтекста на усилените ограничения за зоркост в границите на НАТО. Държавният глава беше посрещнат с почетен строй на полигон „ Ново село “ и одобри рапорта на командващия церемонията. 

" Предоставянето на въоръжение от българската войска за Украйна сега, без да са въведени нови мостри като заменяне, ще задълбочи недостига от качества за дълъг интервал от време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност. Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, незабавно ще получим натовско въоръжение, издава рискова доверчивост или тежка подготвеност ", съобщи президентът. 

" Домогванията до властта в България би трябвало да изключват некомпетентността и лъжата, която някои хора непрестанно популяризират. Същите участваха в няколко държавни управления, в няколко Народни събрания, същите спъваха години наред модернизацията, не вкараха никакво ново въоръжение. Сега същите бързат да дават въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и по този метод бързат да ни лишат и от това, което имаме сега ", добави. 

" Днешният ден ясно демонстрира, че всяка една страна член на Алианса би трябвало да може да разчита на неговата поддръжка, при положение на потребност за поддръжка за националната сигурност. Това демонстрира още нещо – че всяка една страна би трябвало да е в положение да генерира модерни качества. И аз желая още един път, след четири Консултативни съвета за националната сигурност (КСНС), отдадени на ускорение на модернизацията, да припомня, че няма място за повече оправдания за отсрочване на модернизацията ", разяснява президентът.

По думите му от три десетилетия българските политици реформират българската войска по своите конюнктурни съображения. " Резултатът го знаем – фрапантни съкращения, липса на финансиране, липса на ново въоръжение, лимитирана оперативна съгласуемост и недостиг от качества ", уточни Радев. „ Искам още един път да прикани никога да не се политизират проблемите на българската войска, да не се употребяват за политически цели, да се работи най-малко в това поле с единение за решение на проблемите на въоръжените сили “, разяснява президентът. 

" Не знам какъв брой още КСНС да организирам, с цел да убедя политиците, че би трябвало да има рационализация, че би трябвало да има промяна на въоръжението. Буксуването на модернизацията на въоръжените сили е резултат на непрекъснатото през годините отсрочване и отменяне на множеството стратегии и планове за рационализация, които разработваше от самото начало и продължава да създава висшето военно управление ", разяснява още президентът. 

На въпрос по кое време ще връчи мандат за сформиране на държавно управление, президентът отговори, че би трябвало първо да се образуват парламентарните групи. " След това ще се пристъпи към съвещания, както е по Конституция, с цел да чуя вижданията на партиите и по този въпрос – за рационализация и генериране на модерни отбранителни качества ", изясни президентът, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР