В неочакван жест към традиционните си партньори от Европейската народна

...
В неочакван жест към традиционните си партньори от Европейската народна
Коментари Харесай

Орбан се отказва от съдебна реформа и от популисти

В непредвиден жест към обичайните си сътрудници от Европейската национална партия (ЕНП) и към Европейския съюз, унгарският министър председател Виктор Орбан пое курс към финален отвод от новата административна съдилищна система – планувана промяна, която сътвори терзания за независимостта на правораздаването.

Промените бяха препоръчани от ръководещата националистическа партия Фидес и бяха в основата на борба с Европейски Съюз, който счете, че някои от промените на премиера Виктор Орбан заплашват демокрацията и върховенството на закона.

Освен това Фидес стопира устрема си да сплоти сили с италианския вицепремиер Матео Салвини и неговата евроскептична група в новия Европарламент.

Унгария утвърди в края на предходната година закон за основаването на съдилища под директния надзор на правосъдния министър, което съгласно критици на самодейността щеше да разреши политическа интервенция в правораздаването.

По думите на началника на кабинета на Орбан Гергели Гуляс отводът се дължи не на противоречие с евростандартите, а на непростим спор в Европа, който сложил под въпрос независимостта на правораздаването.

Фидес, която е със замразено участие в Европейската национална партия, завоюва безапелационно евроизборите в Унгария с над 52% на фона на спекулации за иден съюз със Салвини, чиято крайнодясна „ Лига “ също се класира първа на вота в Италия (34,3 на сто).

„ Уважаваме италианския вицепремиер, италианското държавно управление и резултата, който направи „ Лига “ най-силната партия в Италия след изборите за Екологичен потенциал “, сподели Гуляс на конференция през днешния ден.

„ Въпреки това не виждам необикновен късмет за съдействие на партийно равнище или в обща парламентарна група “, уточни той и добави, че групата към този момент има хора, с които Унгария не може да работи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР