В неделя в Северна Америка часовниците се връщат назад, за

...
В неделя в Северна Америка часовниците се връщат назад, за
Коментари Харесай

Какво е лятно часово време и кои страни сменят часовниците си?

В неделя в Северна Америка часовниците се връщат обратно, с цел да отбележат края на лятното часово време.

Какво тъкмо е лятното часово време и по какъв начин то визира страните по света? Ето какво знаем:

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Египет сверява часовниците още веднъж След крушение с часовата зона ливанците желаят действителна смяна Спорът за лятното часово време слага Ливан в две часови зони завършек на списъка

Какво е лятно часово време?

Лятното часово време е практиката за пренасяне на часовниците с един час напред през летните месеци, тъй че дневната светлина да продължи по-дълго до вечерта.

Кога свършва лятното часово време?

Лятното часово време ще завърши на 5 ноември в Съединените щати и прилежащите страни в 2 сутринта локално време. Часовниците ще бъдат върнати с час обратно. Това стартира на 12 март, когато часовниците в Северна Америка бяха преместени с един час напред в 2 сутринта локално време. Лятното часово време постоянно стартира на втората неделя на март и приключва на първата неделя на ноември в Северна Америка. Лятното часово време към този момент завърши в Обединеното кралство и страните от Европейския съюз, които го употребяват на 29 октомври, където стартира в последната неделя на март и приключва в последната неделя на октомври.

Кои страни практикуват лятното часово време?

По-голямата част от Северна Америка и Европа, в това число Съединените щати, Канада и Куба, следват обичая, до момента в който множеството други страни, изключително тези покрай екватора, не го вършат.

Не всички щати и територии в Съединени американски щати обаче следват практиката. Изключенията включват Хавай и по-голямата част от Аризона - като се изключи по-голямата част от нацията Навахо - които не съблюдават лятното часово време. Американска Самоа, Гуам, Северните Мариански острови, Пуерто Рико и Вирджинските острови също съблюдават непрекъснато общоприетоо време.

Въпреки че лятното часово време е необятно публикувано в Съединени американски щати, 19 щата са приели законодателство за непрекъснато потребление на лятното часово време, в случай че Конгресът в миналото го позволи, съгласно Националната конференция на държавните законодателни органи.

Извън Съединени американски щати някои други страни, които не практикуват лятно часово време, включват Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Исландия, Русия и Турция.

Обединеното кралство практикува лятно часово време и връща часовниците си с един час обратно на 29 октомври. Австралия реалокира часовниците си с един час напред в първата неделя на октомври.

Въпреки това доста страни по света са го приели и отхвърлили неведнъж.

Египет разгласи през март, че ще вкара още веднъж лятното часово време след седемгодишна пауза, с цел да понижи потреблението на сила.

Япония обмисля разбиране на практиката за Олимпийските игри през 2020 година, само че отхвърли предлагането заради липса на социална поддръжка и механически провокации.

Какъв е произходът на лятното часово време?

Произходът на промяната на часовниците на два пъти годишно може да бъде проследен минимум до края на 19-ти век, когато новозеландският ентомолог Джордж Хъдсън го предлага, с цел да спести сила и да удължи летните светли часове, нещо, което би било от изгода за личното му занимание да колекционира инсекти след работа.

Идеята постепенно набираше известност до Първата международна война, когато европейските страни търсеха тактики за икономисване на гориво.

Германия беше първата страна, която одобри лятното часово време през 1916 година, а Съединени американски щати я последваха през 1918 година

Практиката мина през доста вариации, преди Съединени американски щати да я стандартизират през 1966 година в Закона за единното време, който разрешава на щатите да се откажат от нея, само че не и да останат на лятно часово време за непрекъснато.

Разпространен мит е, че Съединени американски щати са приели лятното часово време, с цел да облагодетелстват фермерите, само че в реалност доста фермери се опълчват на практиката, защото е разрушителна за графиците им.

Първоначалната мотивация за икономисване на гориво също е предмет на спор, защото съгласно изследователската работа на Конгреса изследванията са разкрили малко, в случай че има такива, икономии на сила от промяната.

Противниците на промяната на времето показват други изследвания, които откриват неподходящи последствия за здравето, свързани с лятното часово време, като скок на съдбовните пътнотранспортни катастрофи, инфаркти, инсулти и отнемане от сън в дните след пренасяне на часовниците с един час напред всеки март.

Как лятното часово време раздели Ливан?

Тази година разногласието към лятното часово време задълбочи сектантските разделения в Ливан. След като служебният министър-председател Наджиб Микати издаде решение през март 2023 година за отсрочване на влизането в лятното часово време на 20 април, вместо през март, авторитетната маронитска черква подцени това решение и реалокира часовниците си напред. Този ход беше изработен в поддръжка на мюсюлманите по време на месеца на постите Рамадан.

Други християнски организации последваха образеца, до момента в който мюсюлманските институции не трансформираха времето си. Това наподобява задълбочи раздялите в Ливан, който стана очевидец на революция сред фракции през 1975-1990 година и където парламентарните места се разпределят от религиозна фракция.

Кабинетът на Ливан анулира решението на Микати и часовниците бяха преместени напред в края на март.

Държавите опитвали ли са да спрат потреблението на лятното часово време?

Европейският съюз: Европейски Съюз гласоподава през 2019 година да приключи напълно двугодишната процедура до 2021 година, само че проектът беше спрян заради рецесията с COVID-19.

Съединени щати: Имаше сходно изпитание във федералното държавно управление на Съединени американски щати да одобри така наречен Закон за отбрана на слънчевото греене през 2022 година, който ще направи лятното часово време непрекъснато, елиминирайки нуждата от промяна на часовниците два пъти на година.

Въпреки Закона за отбрана на слънцето, Съединени американски щати няма да прекратят лятното часово време скоро.

Актът, който двупартийна група сенатори вкара през 2022 година, беше признат единомислещо посредством гласоподаване, само че беше спрян в Камарата на представителите на Съединени американски щати, защото законодателите не можаха да се спогодят дали да запазят общоприетото време или непрекъснатото лятно часово време, сподели конгресменът Франк Pallone през март.

Групата сенатори внесе още веднъж законопроекта тази година и той беше отвеян за обзор до комисията по търговия, просвета и превоз. Законопроектът би трябвало да бъде признат от Сената и Камарата на представителите, преди президентът Джо Байдън да може да го подпише като закон.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР