В неделя тълпа, търсеща израелци и евреи, нахлу на летището

...
В неделя тълпа, търсеща израелци и евреи, нахлу на летището
Коментари Харесай

Ксенофобска тълпа щурмува летище в Русия - търсеше израелци

В неделя навалица, търсеща израелци и евреи, нахлу на летището Махачкала в съветската кавказка република Дагестан след слух, че идва полет от Израел.

Насилието в най-вече мюсюлманския район, което избухна на фона на войната сред Израел и " Хамас " в Газа, накара Израел да призове Русия да отбрани нейните жители.

Губернаторът на Дагестан даде обещание, че отговорните за случая ще бъдат осъдени.

Според видеозаписи, оповестени в обществените мрежи и съветските медии, десетки стачкуващи, доста от които са скандирали " Аллах акбар ", са разрушили порти и бариери, а някои са нахлули на пистата.

Малко по-късно съветската авиационна организация " Росавиация " разгласи, че е затворила летището за входящи и изходящи полети и че на място са пристигнали сили за сигурност.

" Ситуацията е под надзор ", настояват локалните управляващи.

В изказване на министерството на опазването на здравето на републиката се споделя, че е имало ранени, само че не се прецизира какъв брой и кои са потърпевши.

Късно в неделя Росавиация разгласи, че летището е " освободено " от тълпата и ще остане затворено до 6 ноември.

Няколко локални канала в Telegram демонстрираха фотоси и видеоклипове на десетки мъже, които чакат пред летището, с цел да стопират коли.

На видеоклиповете се виждаше по какъв начин един от протестиращите държи афиш с надпис " Убийците на деца нямат място в Дагестан ".

На други видеоклипове се вижда по какъв начин навалица в летищен терминал се пробва да разбие вратите, до момента в който чиновниците се пробват да ги възпрат.

На 7 октомври бойци на Хамас нахлуха през границата с Газа в най-смъртоносната офанзива в историята на Израел, като убиха безсистемно 1400 души, най-вече цивилни, и отвлякоха 230 души, съгласно израелски публични лица.

В отговор Израел бомбардира крайбрежната анклава.

В изказване от офиса на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в неделя вечерта се споделя: " Израел чака от съветските управляващи да защитят всички израелски жители и всички евреи и да подхващат решителни дейности против бунтовниците и против подстрекаването към принуждение против евреите и израелците. "

По-рано в неделя Ахмед Дудаев, министър на информацията в прилежащата на Дагестан самостоятелна република Чечня, предизвести против " провокациите " и прикани за успокоение в изискванията на възходящо напрежение в Кавказ.

Правителството на Дагестан разгласява в Телеграм апел към забърканите да прекратят " противозаконните си дейности " макар гнева си от " нечовешкото кръвопролитие на цивилно население -- палестинския народ.

" В същото време призоваваме жителите на републиката да не се поддават на провокациите на деструктивни групировки и да не основават суматоха в обществото. "

По-късно Сергей Меликов, губернатор на републиката, разгласява известие в Телеграм, в което се споделя: " В момента в републиката има доста жертви: " Всички дагестанци са съпричастни към страданията на жертвите от дейностите на онеправдани хора и политици и се молят за мир в Палестина. "

" Но това, което се случи на нашето летище, е възмутително и би трябвало да получи съответната преценка от правоохранителните органи ".

Уебсайтът Flightradar показва, че полет на Red Wings от Тел Авив е кацнал в Махачкала в 19:00 ч. (16:00 GMT).

Независимата съветска медия " Сота " съобщи, че това е бил директен полет, който е трябвало да излети още веднъж за Москва два часа по-късно.

Дагестан и Чечня са най-вече мюсюлмански региони - известни в Русия като " републики " - в район, който от години е очевидец на яростно напрежение с централните съветски управляващи.

Дагестан е най-южната територия на Русия и един от най-бедните ѝ райони.

Той взе интензивно присъединяване в настъплението в Украйна - съгласно самостоятелни отчети е изпратил съразмерно повече мъже в Украйна, в сравнение с доста други етнически съветски райони. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР