В неделя около 250 жители на планинското село Л`Еспуньола върнаха стара

...
В неделя около 250 жители на планинското село Л`Еспуньола върнаха стара
Коментари Харесай

Молитва за дъжд в Испания

В неделя към 250 поданици на планинското село Л`Еспуньола върнаха стара традиция за специфична литургия и молитвено шествие към Дева Мария от потоците, считана за настойничка на преваляванията, предава Асошиейтед Прес.

Под най-вече слънчево небе, богомолците подвигнаха цветно боядисаната скулптура на Дева Мария от потоците от мястото й в каменната черква. След това тя беше сложена върху дървена носилка, цялостна със зелени клони, с цел да бъде носена из селото, следвана от епископа и енориашите.

" Това не са някакви вълшебства, това е акт на религия ", сподели епископът на Солсона Франсеск Конеса пред Асошиейтед прес.

Три години на доста слаби превалявания и високи температури изправиха Испания пред невиждана суша, заяви метеорологичната организация на страната този месец. Миналата година беше шестата най-суха в Испания - и най-горещата от началото на събирането на данни през 1961 година

Каталуния е измежду най-засегнатите райони. Агротуризмът и земеделието са главните източници на приходи за 260-те поданици на село Л`Еспуньола, на час и половина северно от Барселона.

" Ако не вали в границите на две седмици, е доста мъчно да се каже какво може да се случи ", разясняват фермери след отслужване на литургията.

Местните разказват специфичната литургия като последна мярка. Правителството ограничи потреблението на вода, като изиска от фермерите да лимитират поливането на културите и дърветата, доколкото е допустимо.

И трите водоема в региона са под една трета от потенциала си. Близкият язовир " Баилс " е намалял до 25 % от размера си, а дъното му се вижда в доста сектори

Последният път, когато селото е отправяло молебствия към Дева Мария от потоците, е било през 2008 година, оповестяват локалните медии. И това е проработило - жителите споделят, че дъждовете пристигнали след дълго.

Но тази година епископът не подсигурява триумф. " Помолихме с религия и доста хора пристигнаха и се помолиха с религия ", сподели Конеса. " Господ ще ни даде това, което ни приляга ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР