В неделя Хебър приема Левски в елита за първи път

...
В неделя Хебър приема Левски в елита за първи път
Коментари Харесай

Левски традиционно страда при гостуванията си в Пазарджик

В неделя Хебър приема Левски в елита за първи път след 22 години. Стадион " Георги Бенковски " ще бъде цялостен, а локалните сигурно ще желаят да изпитат страстите, изживени от по-старите генерации, след победа над " сините ". За тях споделя любопитен материал на сътрудника Янаки Димитров от " Тема Спорт ". Ето по какъв начин продължава той:

Всъщност, пазарджиклии могат да се похвалят с позитивен баланс против именития противник вкъщи, па въпреки и основан на по-добрата голова разлика - 3:2, при разменени по една победа и едно тъждество.
 Уелтън без турнирен гол за Левски от 168 дни!
Уелтън без турнирен гол за Левски от 168 дни!

Голова суша мъчи бразилската звезда на " сините "

Съперничеството сред тимовете в елита стартира през сезон 1989/90. Тогава сините са в интервал на промяна на поколенията. На 25 октомври 1989-а те одобряват Хебър, който за първи път в историята си игра при майсторите. Левски има сериозен превес, само че отличен мач прави вратарят на гостите Васко Василев, който избавя голям брой удари. В 72-ата минута Петър Михтарски извежда домакините напред. Само 7 по-късно Георги Гаджев - татко на някогашния капитан на сините Владимир Гаджев, а три минути по-късно Кирил Василев бележи втори гол за Хебър, който стига до ефектен триумф.

На 28 април 1990-а стадион " Георги Бенковски " се пръска по шефовете много преди началния съдийски сигнал, изпълнен от 20 хиляди фенове - това е вторият най-посетен мач в историята на пазарджиклии след семейството на ЦСКА същия сезон, на който се стичат 22 000. Сините идват в неприятно положение, не са спечелили нито едно от предходните си 6 излизания от столицата - 5 равенства и проваляне от Пирин в Благоевград. Хебър се бори със зъби и нокти да не изпадне. Окуражени от публиката пазарджиклии диктуват събитията на терена, а над всички е звездата Кирил Василев, който по това време е известен и с деликатния си прякор. Той бележи по един гол в двете полувремена в мрежата на Здравко Здравков - 2:0 и нов паметен ден. Така Хебър записва дубъл над Левски, само че в последна сметка изпадат, само че тези дуели си остават едни от най-значимите в историята на клуба. Сезонът на сините пък е призрачен - финишират четвърти в шампионата и не се класират за евротурнирите.
 Хебър - Левски в мач от 22-ия кръг на efbet Лига
Ще бъде ли Хебър лекарството за завършек на левскарските страдания?

" Сините " ще търсят първа победа от 11 мача насам в първенството

През сезон 1991/92 Хебър се завръща в елита, като още веднъж се мъчи да избави кожата. Левски пък последователно оставя сложния интервал зад тила си и демонстрира апетити към купата. Сините живват след идването на Динко Дерменджиев отпред на тима. Чико обаче желае доста пари от президента Томас Лафчис, който не му ги дава, и си отпътува. За да не стои без работа напролет на 1992 година отива да оказва помощ Хебър, а отпред на столичани застава Иван Вутов. В състава им са сегашният притежател Наско Сираков и треньорът Станимир Стоилов. На 28 март 16 хиляди се стичат на стадиона, макар дъждовното време. Теренът е глинест, мачът е изпълнен с единоборства. В 6-ата минута пазарджиклии получават свободен удар вляво от наказателното поле на Левски. Пашев центрира на задната греда, където непокрит е оставен Стоил Петров, който с глава вкарва - 1:0. Това е и дебютен гол на бранителя в елита. След половин час игра гостите съумяват да открият превъзходство. Мъри Стоилов стреля мощно от фаул с левия крайник, само че топката се отбива от гредата. Пазарджиклии пък желаят дузпа за намеса на Хубчев в пеналта, само че не получават такава. До почивката Сираков не съумява от чиста позиция да засече положително центриране на Илиан Илиев.

През второто полувреме Левски се хвърля в офанзиви. В един епизод Ковачев връща неособено добра топка към вратаря, Сираков стига пръв до нея и е фаулиран от стража Донев, само че дузпа не е отсъдена. След това шут на централния нападател е избавен. Той е много нервозен и в един миг даже потегля да си излиза от игрището, само че е спрян от щаба на сините. В 78-ата минута домакините не съумяват да изчистят добре центриране от корнер, Георги Димитров овладява, финтира противник в пеналта и с мощен удар праща топката в близкия ъгъл под гредата - 1:1. До края обаче Левски не стига нов гол и губи значима точка в борбата за купата, която в последна сметка е за ЦСКА. Треньорът на сините Иван Вутов декларира: " Смятам, че на този терен и при тези условия, направихме каквото би трябвало, с цел да стигнем до триумфа. Не желая да обвинявам момчетата, за лесния гол във вратата ни. Но той предопредели протичащото. Успяхме да изравним, само че не и да спечелим. Колегата Динко Дерменджиев сподели, че са могли и да победят, само че желая да го прекъсвам - това щеше да е прекомерно огромен шанс и благополучие за тях ". И този мач на " Георги Бенковски " не носи наслада на Левски, само че в края на сезона точно на него е извоювана купата на България след 5:0 над благоевградския Пирин.
 Вили Вуцов: Има нещо гнило в Левски, богат бедняк има ли?!
Вили Вуцов: Има нещо гнило в Левски, богат бедняк има ли?!

" Публиката не може да бъде главното перо, с което Левски да се устоя и да гради мощен тим "

Последният мач сред противниците в Пазарджик е от 31 март 2001 година. С Люпко Петрович отпред " сините " маршируват към златните медали в шампионата. Визитата на Хебър първо е считана за протоколна, само че не се оказва по никакъв начин лесна. Те печелят едвам с 1:0, като голът е на Миодраг Пантелич през втората част. В състава още веднъж е Станимир Стоилов.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР