В неделя Джо Байдън бе обявен за новият президент на

...
В неделя Джо Байдън бе обявен за новият президент на
Коментари Харесай

Кои световни лидери отказаха да поздравят Джо Байдън като президент |

В неделя Джо Байдън бе разгласен за новият президент на Съединени американски щати на фона на претенциите за нередности в изборния развой от съперника му, настоящият президент Доналд Тръмп и неприключилото във всички щати преброяване на гласовете. Много международни водачи побързаха да поздравят новия държавен глава, други се въздържаха. Трети направиха непремерени изявления и това коства една министерска оставка.

Кои водачи демонстрираха сдържаност

Руският президент Владимир Путин

Преди четири години Путин беше измежду първите поздравили Доналд Тръмп за изборната му победа, само че за Байдън няма нито туит, нито телефонно позвъняване, нито известие по различен канал. Точно противоположното. Реакцията е меко казано студена. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че повода за отлагането са правните искания към честността на изборите, отправени от екипа на Тръмп. " Смятаме, че вярното нещо би било да изчакаме формалните резултати от изборите ", обясни той пред репортерите.

Кореспондентът на Би Би Си в Москва Стив Розенбърг обаче подозира, че неналичието на привет отразява обстоятелството, че Москва не е въодушевена от резултата от вота. Байдън е очевиден критик на Москва и неотдавна уточни Русия като най-голямата опасност за Америка. За разлика от него, Тръмп рядко подлагаше на критика Русия или Путин. В този подтекст Розенбърг припомня обвиняванията към Русия, че се е намесила в президентските избори в Съединени американски щати, когато беше определен Доналд Тръмп.

Министър-председателят на Словения Янез Янша

Премиерът Янша не крие поддръжката си за Тръмп и даже написа приветствие към настоящия президент в сряда, доста преди броенето на гласовете да е завършило. Оттогава той повтаря обвиняванията на Тръмп за изборни измами, отправяни към демократите в Съединени американски щати. В събота той изглеждаше по-отстъпчив, описвайки Съединени американски щати като стратегически сътрудник на Словения и казвайки, че връзките сред двете страни би трябвало да останат другарски без значение от това кой е президент. Но все пак той към момента не е поздравил Байдън.

Янша е представител на крайнодясната антиимигрантска Словенска демократическа партия и е съдружник на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който в предишното също е изразявал поддръжката си за Тръмп.

Допълнителен подробност към картината е фактът, че брачната половинка на Тръмп Мелания е словенка.

Други словенски водачи, в това число президентът Борут Пахор, поздравиха Байдън, както, прочее, направи и Орбан.

Естонският вътрешен министър Март Хелме

Хелме разгласи, че подава оставка в понеделник, откакто той и синът му, финансовият министър Мартин Хелме, насочиха обвинявания за нередности в провеждането на американските избори. Двамата приказваха в радио предаване в неделя. Хелме старши повтори неподплатени с обстоятелства обвинявания в корупция против Байдън и сина му Хънтър. Хелме наследник съобщи, че " всички естествени хора би трябвало да издигнат въпроса " за хипотетичните фалшификации.

" Няма смисъл да приказваме за каквато и да било народна власт или господство на закона, в случай че изборите могат да бъдат толкоз жестоко и всеобщо фалшифицирани ", добави той.

И двамата са членове на крайнодясната Консервативна национална партия, на която Хелме наследник е и водач.

Министър-председатеят Юрий Ратас разкритикува двамата и поздрави Байдън. Но не ги уволни и съгласно критиците му повода е, че разчита на партията им, с цел да остане на власт. Подавайки оставка, Хелме старши съобщи, че го прави поради " клеветата ", на която е подложен от естонските медии.

Бразилският президент Жаир Болсонаро

Болсонаро постоянно е бил определян като съдружник на Тръмп, дотам, че е бил описван като " Тръмп на тропиците ". И в този подтекст отводът му да поздрави Байдън надали е неочакван. Според бразилските медии той възнамерява да изчака всички правни процедури, провокирани от Тръмп за блокиране на формалното оповестяване на Байдън за президент, и чак тогава да изпрати приветствен адрес до американския президент.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор

Лопес Обрадор е още един латиноамерикански водач, който се опитваше да поддържа положителни връзки с Тръмп макар напрежението поради суровата политика на американския президент към мигрантите, изразила се и в създаване на стена по границата межу двете страни. Затова мексиканският водач беше внимателен по отношение на американските избори и в неделя разгласи, че ще изчака всички правни въпроси да бъдат позволени, преди да каже каквото и да било за резултата от тях.

" Не желаеме да бъдем неразумни. Не желаеме да действаме безогледно ", сподели той на конференция и добави, че Мексико има " доста положителни връзки " с двамата кандидат-президенти.

Позицията на Лопес Обрадор притегли рецензии от няколко сенатори от американските демократи, в това число конгресмена от Тексас Йоакин Кастро, който дефинира изказването на Лопес Обрадор като " удивителен дипломатически неуспех ".

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху 

Нетаняху е различен международен водач, който в никакъв случай не е крил благосклонностите си към Тръмп. И до момента в който поздравяваше Байдън, наблюдаващи означиха неналичието на думите " определен за президент " и " определена за вицепрезидент " в неговото обръщение.

" Бих желал да стартира с поздравления към Джо Байдън и Камала Харис. От близо 40 години аз имам персонални, дългогодишни и топли връзки с Джо Байдън и го познавам като огромен прияел на страната Израел ", сподели той във видео изказване.

Нетаняху приключи посланието си, почитайки Тръмп за неговото другарство към Израел и към него персонално и благодарейки му за признаването на Йерусалим за столица на Израел, преобръщайки десетилетна американска политика. Нетаняху благодари на Тръмп и за твърдата му позиция към Иран.

Саудитският коронован принц Мохамед бин Салман

Саудитският коронован принц Мохамед бин Салман поздрави Байдън за изборната му победа, само че 24 часа след оповестяването ѝ. Това бе изтълкувано знак за отношението му, защото по същото време принцът поздрави незабавно избрания отново президент на Танзания. Вероятно това отношение се дължи на обстоятелството, че Байдън даде обещание да направи преоценка на връзките сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия и поради убийството на саудитския публицист Джамал Хашогджи, и поради гражданската война в Йемен.

Председателят на Китайската национална република Си Дзинпин

Си Дзинпин изпрати приветствие към новоизбрания през 2016 година Доналд Тръмп в деня след успеха му. Но този път Китай се въздържа от каквато и да е реакция във връзка с американските избори. Говорител на външното министерство означи, че господин Байдън е заявил победа на брифинг, само че добави, че Пекин ще следи дали и след правосъдните искове тя ще бъде доказана. Това може да се дължи на упованието Байдън да бъде по-премерен в връзките си с Китай от Тръмп и в същото време да поддържа твърда позиция.

Севернокорейският водач Ким Чен Ун

Няма безусловно никаква реакция от страна на Ким Чен Ун за изборните резултати в Съединени американски щати. Северна Корея разяснява успеха на Тръмп през 2016 година два дни след изборите. Мълчанието припомня по какъв начин Байдън е описвал Ким Чен Ун като " палач " и е заявявал, че не е заинтересуван от никаква персонална дипломация с него. Севернокорейският водач, от своя страна, е наричал Байдън " простак с невисок коефициент на просветеност ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР