В най-скоро време ще задействаме процедурата по искане на оставката

...
В най-скоро време ще задействаме процедурата по искане на оставката
Коментари Харесай

Йорданова: В най-скоро време ще задействаме процедурата по искане на оставката на Гешев

В най-скоро време ще задействаме процедурата по искане на оставката на основния прокурор. Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова по време на брифинг в министерството.

Преди няколко часа Конституционния съд на Република България се произнесе по настояването на Министерски съвет за пояснение на Конституцията по отношение на дали министърът има пълномощието да насочи искане към пленума на Висш съдебен съвет за преустановяване на мандата, когато има учредения за това. Това искане може да стане, когато има тежко или редовно нарушаване или се оронва престижа на правосъдната система, сподели Йорданова.

По думите и решението на Конституционния съд е било предстоящо.

Това е неоспорим текст от Конституцията. Последиците от това решения са извънредно значими. Едно от значимите взаимоотношения и сред Министерството и Съдебната власт е точно настояването за предварително преустановяване на мандата на по този начин наречениет „ трима огромни “.

Министърът на правораздаването стига до упражняването на тези пълномощия, когато другите механизми в правосъдната власт не се задействат. След излизане на решението, аз ще приложа тази догадка, добави министърът на праводсъдието.

Йорданова разяснява, че ще бъдат продължение дейностите на служебният министър.

В резултат на разбори на дейностите и бездействията на основния прокурор ще стартираме съответни дейности и ще ги продължим. Изключително е значимо процедурата да върви законосъобразно, разяснява още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР