В най-кратък срок ще видим дали има някакви краткосрочни решения,

...
В най-кратък срок ще видим дали има някакви краткосрочни решения,
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката търси решения на проблема със скъпия ток |

В най-кратък период ще забележим дали има някакви краткосрочни решения, с които да помогнем на българския бизнес да се оправи с ценовия потрес на ел. силата.

Това сподели министърът на енергетиката Андрей Живков след среща с представители на енергийно-интензивната промишленост, търговци на ток, синдикални организации, Комисията за енергийно и водно контролиране, Българския енергиен холдинг и други специалисти в търсене на разновидности за понижаване на негативите за бизнеса, подбудени от скъпия ток на свободния пазар.

" Искам да стартира с това, че от началото на септември ценовите равнища в България се движат в дъното на ценовите равнища на европейските страни, което значи, че ние сме една от най-ниските електрически енергии. Но на фона на растящия свободен пазар в цяла Европа това изобщо не ни успокоява. Този скок стартира при започване на август, когато също имахме среща с българската промишленост. Тогава се активизираха всички вероятни индустриални потенциали разполагаем на страната. Сега сега всичките мощности работят. Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2, който тогава беше разковничето на казуса, в този момент работи на цялостна мощ като се изключи два блока, които са в ремонт и които всеки миг ще влязат в употреба. Благодарение на тези ограничения съумяваме да стоим на дъното на класацията на цените в Европа. Това по никакъв начин не ни успокоява, тъй като даже на дъното цените са прекомерно високи ", каза  Живков.

Той добави, че от страна на бизнеса са постъпили най-различни оферти, които ще се проучват в най-кратък период, с цел да се види дали има някакви краткосрочни решения да се помогне на българския бизнес за справяне с ценовия потрес, който идва от електрическата енергия.

" Сред тези оферти има и средносрочни и дълготрайни ограничения, които не сме в положение да използван като служебно държавно управление, само че сигурно ще стартираме да вършим стъпки по тази причина те да се ползват в бъдеще ", уточни Живков. 

По думите му ограниченията са най-разнообразни, измежду тях има преразглеждане на някои правила за работа на борсата, както и на опцията да се подкрепят енергоинтензивните производства във връзка с цената на излъчванията.

Той посочи, че пиковата цена за през днешния ден е най-ниската, само че за на следващия ден тя още не е излязла.

" За през днешния ден беше към 330 лева ", съобщи Андрей Живков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР