В навечерието на Зимните олимпийски игри в Пекин китайски учени

...
В навечерието на Зимните олимпийски игри в Пекин китайски учени
Коментари Харесай

Кучеподобен скиор-робот преминава първите тестове в Китай

В навечерието на Зимните олимпийски игри в Пекин китайски учени потвърдиха, че освен хората, само че и актуалните роботи могат да овладеят зимните спортове. Шесткракият робот, създаден от китайски инженери в Шанхайския университет по превоз, към този момент е тестван на ски пистите в Шенян, провинция Ляонин, в североизточен Китай.

Външно роботът от Шанхай наподобява на куче. Четири механизирани крайници служат за поддържане на салдото, а две спомагателни „ лапи “ със ски щеки обезпечават маневриране при втурване. По време на тестовото втурване роботът-скиор преодоля скат с 18-градусов надолнище със скорост над 10 метра в секунда.

Общата дължина на ски пистата, която роботът-скиор преодоля, надвишава 400 метра. По време на спускането устройството прави доста маневри като ускоряване, завои, обмисляне на маршрут, отбягване на трудности и човешко взаимоотношение. Докато работят върху основаването на истинския робот, китайските учени са създали логаритъм, който им разрешава да проучват придвижването на човешки скиори и да образоват робота на сходни маневри.

Според разработчиците, употребявайки най-новите технологии, в това число 5G мрежи, роботът скиор ще може да взе участие в ски втурване наедно с хората, като това ще стане в най-близко бъдеще. Практическо приложение на роботи скиори може да се откри при наблюдаване по ски пистите, с цел да се подсигурява сигурността на хората скиори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР