В навечерието на посещението си в Русия германският канцлер Олаф

...
В навечерието на посещението си в Русия германският канцлер Олаф
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Позицията на Шолц за Русия спря да ядосва Белия дом

В навечерието на визитата си в Русия немският канцлер Олаф Шолц развива бурна дипломатическа активност. В началото на седмицата той беседва с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Във вторник следобяд, незабавно след завръщането си от Вашингтон, Шолц се срещна с френския президент Еманюел Макрон и полския президент Анджей Дуда. Преговорите в канцеларията на федералния канцлер се водят в границите на по този начин наречения " Ваймарски триъгълник " - комитет, основан през 1991 година за съгласуване на външната политика на трите страни. Вечерта на същия ден Шолц организира диалози с ръководителите на балтийските страни. Следващите стадии от неговата дипломатическа атака ще бъдат пътувания до Киев и Москва, написа съветският вестник „ Независимая газета “.

В съпоставяне с предшественика си Ангела Меркел Шолц до момента демонстрираше изразена въздържаност в контактите си с Москва, съгласно вестник Tagesspiegel. През последната седмица от мандата си като канцлер тя обсъждаше обстановката в Украйна с Владимир Путин доста по-често по телефона, в сравнение с Шолц през двата месеца на своето канцлерство. Още повече внимание се отделя на визитата на ръководителя на немското държавно управление в Москва и на предшестващите го договаряния, най-важните от които се организираха, несъмнено, във Вашингтон.

На заключителната конференция водачите на Германия и Съединени американски щати се пробваха да показват единение и координация. Журналистите обаче обърнаха внимание на нюансите на отговорите им, като показаха, че към момента няма цялостно съвпадане на позициите на двете страни.

На първо място, това се отнася за антируските наказания, както акцентира Байдън, „ при положение, че един съветски боец или техника наруши украинската граница “. Ясно е, че това включва границата, разделяща непризнатите републики Донбас от Русия.

Байдън се концентрира върху възбраната за потреблението на „ Северен поток-2 ". Медиите означават, че до момента в който се съгласява с американския президент и акцентира цялостната поредност на глобите при положение на съветска експанзия против Украйна, Шолц деликатно избягваше да загатва този план. CNN пояснява това събитие, че „ немският канцлер отхвърля да поддържа Байдън по въпроса за замразяването на газопровода, в случай че Путин нападне Украйна, макар че дава обещание взаимен отговор “. В тази връзка публицисти от новинарския канал Welt показват нееднозначното отношение към прекъсването на „ Северен поток 2 " в редиците на съпартийците на канцлера - социалдемократите. Въпреки това би трябвало да се означи: какви съответни ограничения за наказания са договорили помощниците на канцлера Йенс Пльотнер (той управлява външната политика) и Йорг Кукиес (в сферата му на отговорност е стопанската система и Европа) с американците при закрити порти, остава незнаен.

Като цяло немските медии означават, че по време на визитата си във Вашингтон Шолц е съумял да преодолее „ изненадата, разочарованието и даже раздразнението “ на своите отвъдокеански сътрудници поради неактивното му държание по време на такава остра фаза на борбата сред Съединени американски щати и Русия. Това мнение по-специално показва вицепрезидентът на фонда Маршал Томас Клайн-Брокхоф.

Сега обаче немското държание евентуално ще бъде даже прекомерно интензивно, което ще сътвори обилни проблеми освен за Шолц. Невъзможно е да не се обърне внимание на плануваното пътешестване на немския външен министър Аналена Бербок, която е на посещаване в Украйна, до демаркационната линия сред украинските военни и милициите на непризнатите републики. Журналист от Die Welt изиска от своя сътрудник в Москва Кристоф Ванър да опише обстановката в региона заради опасения за сигурността на министъра.

Журналистът удостовери, че в действителност това е фронтовата линия и има непрекъснати престрелки и снайперисти работят интензивно и от двете страни. Това значи, че опитът на Бербок да завоюва политически точки в Германия благодарение на сходно пътешестване можеше да се окаже освен покруса персонално за нея, само че и да сътвори най-големия политически случай в следвоенната история на Европа, който би могъл да да се характеризира като casus belli (основание за война). И нямаше да има значение дали става инцидентно или е умишлена провокация.

Но украинското посещаване на Бербок по този начин или другояче се оказа скандално. Срещата й с Владимир Зеленски беше анулирана. Според CNN това е станало по самодейност на украинския президент. Твърди се, че той е схванал, че Бербок няма да заявява, че Германия ще даде военна помощ на Украйна и при положение на съветска офанзива на украинска територия ще се откаже от „ Северен поток-2 “. Вярно е, че формалният представител на украинското външно министерство Олег Николенко побърза да опровергае информацията, публикувана от CNN.

Източник: Агенция " Фокус "
Превод и редакция: Юлиян Марков
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР