В навечерието на Международния ден за борба с корупцията Държавният

...
В навечерието на Международния ден за борба с корупцията Държавният
Коментари Харесай

Николай Стайков: Най-добрата защита за журналиста е да си е свършил работата докрай

В навечерието на Международния ден за битка с корупцията Държавният департамент на Съединени американски щати отличи 12 души от целия свят, измежду които и журналиста, деятел и съосновател на организацията " Антикорупционен фонд " Николай Стайков - за водачество, кураж, откриване, попречване и битка против корупцията. Това написа в на уеб страницата на Държавния департамент.Николай Стайков е икономист, дълготраен стопански публицист и редактор. Между 1997 и 2007 е кореспондент, редактор и зам.- основен редактор на " Капитал ". Съосновател е и представител на noresharski.com - гражданска медия на доброволци, появила се от митингите през 2013-2014. Носител е на премията за проверяваща публицистика на фондация " Радостина Константинова " за 2021 година, на премията за икономическа публицистика на Съюз " Произведено в България " през 2002, както и на тази в категория " Онлайн медия " на Фонд " Валя Крушкина " към фондация " Работилница за цивилен начинания " - 2014 година В края на 2016 година става съосновател на фондация " Антикорупционен фонд " (АКФ), която бързо става известна с следствията си за корупция в така наречен високи етажи на властта. През юни 2017 година оттова излезе първото следствие за протичащото се в държавната Българска банка за развиване. А по-късно " Апартаментгейт " (съвместно със " Свободна Европа " ) разкри преференциалните цени, на които са купили първокласни парцели висши фрагменти на ГЕРБ. " Война за трупове " (на Генка Шикерова) описа за злоупотребите с мобилните инсинератори, " Делото от КТБ: Липсващите имена " (съвместно с " Капитал " ) сподели скритите доказателства от следствието, " Златната локва " (на Генка Шикерова) - злоупотребите с дезинфекцията на границата с Турция.Стайков е създател на серията " Осемте джуджета ", която сподели образно уродливото лице на профилираното правораздаване през описа на предприемача Илия Златанов за завладяването на бизнеса му с директната интервенция на високопоставени лица от системата. Заради работата си по случая Стайков получава десетки закани. За малко време домът му е под полицейска защита.Разговаряме с него след новината за оценката на Държавния департамент.
Журналистическите следствия се радват на все все по-голямо самопризнание - Нобеловата премия за мир тази година беше връчена на двама проверяващи публицисти, а оценката, с което вие бяхте удостоени в Деня на битка с корупцията, се връчва от предходната година. На какво отдавате това внимание към работата на проверяващите публицисти? Преди две- три години никой в България не обръщаше внимание на Деня за битка с корупцията. Отчасти той закупи новост и поради Антикорупционния фонд. Точно на този ден взехме решение да организираме церемонията за награждаване в състезанието за публицистика против корупцията " Червена линия ". Същевременно сме очевидци и на интернационална смяна, която най-общо произлиза от промяната на държавната администрация в Съединени американски щати. Администрацията на президента Байдън институционализира нов метод по отношение на тематиката корупция. Те третират корупцията като опасност за националната сигурност, за световната сигурност, за районната сигурност. Това проличава от документи като " Националната антикорупционна тактика ", които трансформират нещата изоснови. Следователно и световното отношение към корупцията стартира да се трансформира постепенно. България е част от световната картина. И в действителност е най-червената точка на корупционната карта на Европа. В този смисъл е обикновено сходни трептения в отношението към корупцията да стигат и до нас. Изненада ли ви, че сте определен измежду дребната група от 12 души от целия свят, които Държавният департамент отличи тази година? Приемам го като отличие за цялата организация и най-много за позициите, които пазиме. Една от основните е, че институциите за битка с корупцията от дълго време са се трансформирали в институции, защитаващи корупцията, изключително тази по високите етажи. Това отличие е удостоверение за нашите тези. Надявам се, че това е очевидно както за необятната аудитория, по този начин и за хората, които условно казано са " от другата страна ".
Ако погледнем в вероятност, обстановката в България във връзка с корупцията по високите етажи на властта ще се възстановява тогава, когато проверяващите публицисти, неправителственият бранш, антикорупционните органи и институциите като цяло работят дружно в тази посока. Единствено тогава можем да имаме среда, в която корупцията не може да процъфтява. Обикновено този тип награди имат като предистория и нелека персонална цена. Бих желал да остана крепко стъпил на земята, а не да залитам в непотребна патетика. В България има публицисти, които са бити, ръсени са с киселина, колите им са взривявани. Много ясно би трябвало да се каже, че моят случай е малко по-различен. Имало е форми на психически напън и откровени опити за опасност. За мен и фамилията ми най-неприятни са непрекъснатите медийни офанзиви от 2014 година насам.
Тогава дружно с група от още 13 публицисти и адвокати подадохме сигнала, по който Цацаров стартира следствието на КТБ. Оказа се, че това е разрушило някакви кредитни салда и партньорски връзки някъде в дълбокото задкулисие за милиарди левове. Срещу мен и останалите вносители стартира извънредно неприятна медийна акция. В това се показва цената, която ние и фамилиите ни сме плащали. Всеки един от нас в този момент би трябвало да има пояснение, когато децата ни пораснат, стартират да се ровят в интернет и попаднат на такова нещо. А то остава вечно в пространството. Навлизаме ли във времена на пост-Борисов, пост-Пеевски и посткорупционните схеми, станали емблема на ръководството през последните години? Има промяна, само че към момента сме доста надалеч. Някак си прибързано закриваме и слагаме етикета " пост ". Господин Пеевски е на първия ред в Народното събрание с депутатски имунитет. На всички въпроси и изказвания за негово присъединяване в разпределение на обществен запас той и неговите парламентарни проксита задават логическия въпрос: " Къде са доказателствата? ".
Реклама
За да стигнем до стадия пост-Пеевски и пост-Борисов, парите би трябвало да бъдат проследени. Сериозните финансови потоци и крайните бенефициенти на обществения запас би трябвало да бъдат проследени. А това още не се е случило. Никой не е наблюдавал парите от огромните заеми, отпуснти от ББР да вземем за пример. Няма отговор и на въпроса по какъв начин като лице на обществена позиция в последните 15 години господин Пеевски стана извънредно богат. Той публично е и най-богатият народен представител. Ще нараства ли в този смисъл ролята и работата на " Антикорупционния фонд "? Ние сме отворени за съвещания по всевъзможни тематики, свързани с битката с корупцията. При нас има доста сериозна експертиза и знания за действителните проблеми в тази област. Искам единствено да припомня, че предходната седмица публикувахме едно отворено писмо до новите парламентарни групи. В него призовахме за цялостна детайлна инспекция на работата на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) от основаването й до момента. Това е един конспект от 10 въпроса, които чакат отговор. Зад всеки един от тези въпроси има съответни проблеми. Ние бихме могли да ги предоставим на бъдещото управление на тази комисия, в случай че имаме доверие в него. До този миг получили ли сте противоположна връзка, някой потърси ли ви по отношение на това писмо? Засега няма официални диалози, както и предложения от политическите партии. Представяте ли си момента, в който няма да е належащо да участвате интензивно в битката с корупцията? Отличия, като това, което получих, задължават. Освен това имам 17 години до публично навършване на пенсионна възраст, тъй че ми е рано да се отхвърлям. На доста места виждам оптимизъм за позитивна смяна. Аз избирам да съм сдържан оптимист и считам, че има още доста работа. За кои от случаите, по които сте работили преди АКФ, си коства също да се знае? От времето си в " Капитал " най-вече одобрявам нещо, което осъществих с екип в последната си година там. Става въпрос за К100. Разследването си, което най-вече одобрявам, беше обвързвано с приватизационния фонд на Николай Банев и " АКБ Форес " и един проблем за сливенското дружество " Декотекс ". През за първи път видяхме по какъв начин правосъдната система разрушава бизнеси и служи за решение на чисто търговски разногласия. Урок, който сте научили през годините като проверяващ публицист? Най-добрата предварителна защита против насрещни правосъдни каузи е един публицист да си е приключил работата, но същински да си е приключил работата. Това предписание работи желязно.

Интервюто взе Веселин Нанов
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР