В навечерието на изключително важната среща на НАТО във Вилнюс

...
В навечерието на изключително важната среща на НАТО във Вилнюс
Коментари Харесай

Захариева: Добре е, че НС и правителството са на една позиция за Украйна

В навечерието на извънредно значимата среща на НАТО във Вилнюс 4 парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ - внесоха общ план на декларация за Украйна. Това съобщи Екатерина Захариева, ръководител на Комисията по външна политика.

Захариева напомни, че България постоянно е подкрепяла политиките на отворени порти на НАТО. В същото време тя призна, че години наред тази поддръжка на Запада е била единствено на думи, тъй като съдружниците са се страхували да не ядосат Путин. Но бруталната война против Украйна е трансформирала обстановката.

“След възобновяване на мира Украйна би трябвало да стане член на НАТО. Тя би трябвало да получи ясна вероятност, с цел да извърши промени. Сигурността на Европа и България няма по какъв начин да се подсигурява без мир ”, акцентира Захариева.

Заместник-външният министър Тихомир Стойчев сподели, че планът на декларация дава отговор на задачите на българската външна политика.

“МВнР приветства самодейността за приемане на декларация в поддръжка на участието на Украйна в НАТО. Проектната декларация дава отговор изцяло на политиката на НАТО за отворените порти, която беше оповестена в Букурещ през 2008 година ”, сподели Стойчев.

Добре е Народното събрание и държавното управление да гледат в една посока ”, сподели Захариева и добави:

" Съюзниците и Украйна би трябвало да вземат решенията за своето бъдеще, а не от трета страна ”.

От Възраждане се оповестиха против декларацията, заявявайки, че тя води до дипломатическо напрежение. “Възраждане ” считат, че документът е припрян, тъй като не е ясно дали Украйна ще съществува като страна след войната.

Тази позиция провокира остра реакция от страна на ГЕРБ.

Моля да не повтаряме лъжите на съветската агитация . Да пазим интернационалния ред, основан след Втората международна война. Политиката на отворени порти би трябвало да стане ефикасна с военната помощ, която предоставяме на Украйна ”, сподели той. Според Митов декларацията няма да докара до никакво дипломатическо напрежение, тъй като връзките ни с Русия така и така са на най-ниското си равнище. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР