В навечерието на един от най-големите християнски празници - Голяма

...
В навечерието на един от най-големите християнски празници - Голяма
Коментари Харесай

Ентусиасти възстановиха чешма на повече от два века в Карлово

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Голяма Богородица, запалянковци от Карлово възвърнаха чешма на повече от два века. Шушуловата чешма е оповестена за монумент на културата, а работата по нея е лишила близо седем месеца. Чешмата е издигната откъм портата на Хаджиангеловата къща от Теодор, Либен и Шушула от Копривщица с истинска стрелковидна дъга над двата пиластъра.
Прочетете още
„ Стремежът ни беше да се резервира достоверността и на прилежащия терен. Проведохме съвещания с доста експерти, реставратори, които ни помогнаха да разчетем ктиторски надпис отпреди 214 години”, споделя в обществената мрежа Атанас Чернооков. Заедно с него по реставрацията са работили Станислав Ватев, Иван Пелов и Кольо. Собственикът на къщата Ангел пък е обезпечил достъп до ток и вода. „ Най-хубавото е, че концепцията пристигна от младеж, Павел Николов, който също интензивно взе участие в реализирането”, добавя Чернооков.





Ентусиастите са отпушили и възобновили каналите за чиста и отпадна вода. Изградили съборения зид и основата за пейката, сложили винил с превод на надписа и варосали стените. Всичко сътворили с непринуден труд и лични средства, а претекстът им бил да основат ъгъл, който да придвижва посетителите обратно във времето и духа на възрожденците.

Предстои да бъде обогатено озеленяването. В идващите седмици кътчето да бъде осветено с церемониален водосвет.











Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР