В навечерието на Деня на народните будители Азбучната колекция Заедно

...
В навечерието на Деня на народните будители Азбучната колекция Заедно
Коментари Харесай

В навечерието на Деня на народните будители представят колекцията Заедно по пътя на Кирил и Методий в галерия Пловдив

В навечерието на Деня на националните будители Азбучната сбирка „ Заедно по пътя на Кирил и Методий “ ще бъде показана в изложба „ Пловдив “.
Една година след реализирането на плана, Азбучната експозиция дело на възпитаници от български учебни заведения в пет страни, които са исторически и географски свързани в живота и делото на Кирил и Методий, може да бъде още веднъж прегледана от пловдивчани и гостите на града под тепетата в интервала от 30.10. до 13.11.2020 година, в изложба „ Пловдив “ - Общински съвет, ул. Авксентий Велешки “ №20.
Откриването на изложбата  е през днешния ден в 18 часа.
Проектът #ЗАЕДНО Пожарна охрана ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ се базира върху исторически сведения за живота и делото на основателите на славянската книжовност. Той беше включен в формалната стратегия на ПЛОВДИВ - ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА `2019 и се съфинансира от Общинска фондация ПЛОВДИВ 2019. Идеята за плана е на екипа на Интернет #радиоТатковина.
В арт работилници възпитаници от Българските неделни учебни заведения в Александруполис и Ксанти (Гърция), Истанбул (Турция), Шармелек и Будапеща (Унгария), Рим (Италия) и Българското държавно учебно заведение в Прага (Чехия) изобразиха графично глаголическите и кирилските букви, както и общ портрет на двамата братя.

Цикълът изложения започва през 2019 - годината на Европейска столица на културата, от Балабанова къща в Старинен Пловдив. До края на същата година творбите на учениците от българските учебни заведения - сътрудници на плана бяха експонирани на изложения в Солун, Александруполис, Истанбул, Шармелек, Будапеща, Прага и Рим, които минаха при огромен интерес и посещаемост.
Изложбите реализираха задачата си да разпространяват неповторимия български принос към разнообразието на европейската просвета посредством делото на Кирил и Методий - основателите на славянската книжовност.
Към плана беше публикуван двуезичен азбучен албум с отличените произведения, който показва делото на солунските братя, през погледа на българските възпитаници от учебните заведения - сътрудници.
Изданието се популяризира гратис измежду българските учебно заведение в чужбина, там където запазването на националната еднаквост е най-крехка и отговорна; на участниците в годишната конференция на АБУЧ в Пловдив; на учебните заведения – партньори; на библиотеки; Посолства и Консулства на Република България; Отечествен фронт „ Пловдив 2019 “; Народно заседание на Република България; Президентство; Министерство на образованието и науката; Министерство на културата и други.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР