В Националния план за развитие на биологичното производство до 2030

...
В Националния план за развитие на биологичното производство до 2030
Коментари Харесай

Биохраните влизат в менютата на детските градини и болниците

В Националния проект за развиване на биологичното произвеждане до 2030 година, който е оповестен за публично разискване, се планува биохрани наложително да бъдат включени в менютата в детски градини и ясли, както и в лечебните заведения.

" Биохраните са от скотски или растителен генезис, създадени от лица, които получават документ за биологично произвеждане. Тези храни би трябвало да бъдат създадени без присъединяване на синтетични торове и пестициди, антибиотици, хормони.Може да бъдат включени в храненето на децата от проведените колективи, това ще увеличи информираността за биопродуктите. Биохраните имат доста значимо значение в нашето хранене. Няма разлика във витамините и минералите, няма да търсим нов химичен състав в биохраните ", обясни диетологът доцент доктор Лалка Рангелова за Bulgaria ON AIR.

По разпоредба утринната закуска на децата в градините е единствено плод, в менютата са включени още млечни и зърнени артикули, а в най-малко два от дните хлябът би трябвало да бъде пълнозърнест, стана ясно от думите ѝ. Менютата са съобразени с възрастта на децата. За децата със характерни диетични потребности се изготвя друго меню от експерт. Хранителната алергия би трябвало да бъде потвърдена с документ, обясни доцент доктор Рангелова в студиото на " България заран ".

Менютата би трябвало да съдържат силата, която е нужна за растежа и развиването на децата, посочи диетологът и добави, че в менюто на децата не би трябвало да участват пържени и панирани храни, безалкохолни питиета, както и храни с имитиращи артикули в своя състав.

Гостът означи още, че биохраните най-често са плодове, зеленчуци, месо, риба, яйца и няма характерна биохрана, която може да навреди и наложително би трябвало да бъде изключена от менюто.

Част от суперхраните са влезнали в менюто, само че те се оферират за по-голямо многообразие. Нито една храна не може сама да обезпечи потребностите в храненето на децата, обърна внимание доцент доктор Рангелова. 

Сладкото има своето място в храненето на децата, счита тя, само че би трябвало да бъде съобразено с възрастта детето. " Шоколада го позволяваме в учебна възраст по 30 грама на ден. Не е целесъобразно да хапват вафли ", сподели диетологът.

Менютата в лечебните заведения са съобразени със болесттите на пациентите. Диетите по Певзнер са общо 15 и се ползват за другите болести.

" Храната става по-разнообразна, биологичните артикули се създават по-трудно, добивите са по-малки. Навлизането на биопродуктите в проведеното хранене би трябвало да бъде въпрос на добра политическа воля. Ще бъде обвързвано с повишение на цените ", съобщи доцент доктор Лалка Рангелова.

В края на диалога тя подсети, че в разгара на лятото не би трябвало да забравяме да се храним постоянно и да пием задоволително течности, без значение от това дали се усещаме жадни - минимум по два литра дневно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР