В Националния институт по метеорология и хидрология обявиха протестна готовност

...
В Националния институт по метеорология и хидрология обявиха протестна готовност
Коментари Харесай

НИМХ протестира, спря прогнозите за времето

В Националния институт по метеорология и хидрология оповестиха протестна подготвеност поради готвена смяна в статута на метеорологичната работа и нейното финансиране с прехвърлянето й към Министерството на околната среда и водите.

При отваряне на се вижда единствено голям надпис " Национален институт по метеорология и хидрология - в протестна подготвеност " и няма достъп до прогнозите за времетто, както и до каквато и да е друга информация.

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова, съобщи, че няма проблем със средствата за Националния институт, а става дума единствено за структурни промени:

" Осигурени са средства и опазване на стратегиите, по които Национален институт по метеорология и хидрология реализират сега своите действия. Освен това, казусът е обсъден и в границите на съдружния състав на държавното управление и има цялостно съгласие за нуждата от тази структурна смяна без, несъмнено, да се визира по никакъв метод вярното действие на Национален институт по метеорология и хидрология като институт ".

Синоптикът Красимир Стоев съобщи по БНР, че към този момент стопират прогнозите на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология, най-вероятно ще спрат и прогнозите до медиите.

Той разяснява, че " най-странното нещо е, че преместването на Национален институт по метеорология и хидрология ще стане през Закона за водите ".

През 2018 година след серия от митинги на работещите в Национален институт по метеорология и хидрология с гледище да излязат от Българска академия на науките и да преминат под шапката на МОН, това стана факт. В началото на тази година, обаче, стана ясно, че новият кабинет планува института да излезе от МОН и да премине под шапката на екоминистерството. Това накара управлението на Института да излезе с остро намерено писмо до премиера Кирил Петков.

" Ясни ли са Ви действителните претекстове на министър, учен от Българска академия на науките, Н. Денков за това предпочитание да " извади " една национална научна организация със 132-годишна история от министерство на науката и да я трансферира към едно от осемте министерства, които обслужва с научни артикули? Знаете ли, че той в никакъв случай не е стъпвал в Национален институт по метеорология и хидрология и нито един път не се е срещал с управлението на Национален институт по метеорология и хидрология от назначението му за длъжностен министър до момента ", попитаха от института.

Според с тях, с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година в реалност се лишава опцията на института за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии, както и да получават средства по тях.

От НИХМ показаха още, че към този момент имат горчив опит от прехвърлянето им към Министерството на земеделието в предишното. Тогава активността им е била сведена единствено до агропрогнози и се е неглижирала останата им активност. Държавата, с цел да избави ситуацията, го връща в Министерски съвет, с цел да е равно далечен от всички структури, които той обслужва.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР