В НАТО се подготвяли да бомбардират съветските подводници с магнити,

...
В НАТО се подготвяли да бомбардират съветските подводници с магнити,
Коментари Харесай

Преди 1989 г. в НАТО обмисляли да ловят съветските подводници с магнити

В НАТО се подготвяли да бомбардират руските подводници с магнити, написа списанието за интернационална политика The National Interest, представено от съветски медии.

Според изданието, в пика на студената война Алиансът не продължи (тази концепция - б.р.) - някогашният Съветски съюз имаше 300 дизелови електрически подводници, а също и атомни подводници. Затова стратезите на НАТО се притесняваха, че казусът може да бъде решен единствено по нуклеарен път - т.е. да нанесе нуклеарни удари по базите на подводници на крайбрежията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Имаше и реалистични оферти - да вземем за пример, системата за звуково наблюдаване. Това е верига от подводни микрофони, която се употребява за търсене на подводници и продължава да работи до в този момент.

Единствено другите хрумвания са били " комични " и налудничави, написа изданието. Предлагали, да вземем за пример, да се изсипват магнити от въздуха, които при прикрепване към корпуса на подводницата да провокират звук, който издава местоположението на подводния съд. Освен това, отбелязва изданието, с цел да снеме от подводницата тези магнити, е нужно време, а това би понизило бойната подготвеност на руския подводен флот.

Както написа списанието, Североатлантическият алианс не е приложил концепцията в действителността. Гъвкави магнити се прикрепват към корпуса на няколко руски подводници, които по-късно се разпростират към пристанището, вместо да продължат курса. Единствено, както отбелязва изданието, в случай че ВМФ на Съюз на съветските социалистически републики може краткотрайно да " изпрати в отпуск " двойка подводници, то в НАТО не биха могли да си си разрешат това.

Военният политолог, учител Военния университет към съветското Министерство на защитата, претендент на военните науки, полковник от запаса Владимир Карякин счита тези хрумвания за приумици. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР