В настоящата пандемична обстановка сме свидетели на огромна нужда от

...
В настоящата пандемична обстановка сме свидетели на огромна нужда от
Коментари Харесай

Емил Радев: Цифровизацията ще осигури устойчивост на правосъдните системи по време на кризи

 В актуалната пандемична конюнктура сме очевидци на голяма потребност от ускорение на цифровизацията на правосъдните системи. Така ще подобрим освен достъпа на жителите до правораздаване, само че и трансграничното съдействие сред съдилищата на държавите-членки, ще повишим и утвърдим доверието сред тях. Това разяснява евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев на съвещание на правната комисия на Европейския парламент. Позицията му по отношение на новите начинания за модернизиране на правосъдните системи на Европейски Съюз беше изразена пред еврокомисаря по правораздаването Дидие Рейндерс.

" Цифровизацията ще обезпечи резистентност на правосъдните системи по време на рецесии като тази, която изживяваме сега. Като форма на онлайн продан на данни за задачите на електронното правораздаване предлаганият от Европейската комисия e-CODEX е основен софтуерен инструмент за дигитализиране на връзката при трансгранични правосъдни производства ", означи Радев при размяната на отзиви с еврокомисаря. Българският евродепутат, който беше докладчик по признатите от Екологичен потенциал разпореждания за трансграничното съдействие на съдилищата в региона на събирането на доказателства при цивилен и търговски каузи, изрично поддържа новия пакет от законодателни начинания, включващ ограничения за цифровизиране на правораздаването и европейска тактика за правосъдно образование.

Емил Радев регистрира, че e-CODEX ще разреши на способените правосъдни органи, юристите и жителите да изпращат и получават документи, правни форми, доказателства или друга информация бързо и по сигурен метод. Евродепутатът обаче сложи въпроси по отношение на съответния обсег на системата и плануванаъа финансова поддръжка за внедряването й в държавите-членки. В отговор комисар Рейндерс изясни, че за нужните вложения всяка от страните в Европейски Съюз ще може да употребява средства посредством европейската стратегия " Правосъдие ", стратегия " Цифрова Европа " и други еврофондове, в това число и кохезионните.

Комисарят увери, че при създаването на системата се взимат под внимание потребностите на всички групи от обществото – хора с увреждания, разнообразни възрасти и прочие, тъй че освен експерти с цифрови умения да имат достъп до електронното правораздаване.

По мотив изказаните от евродепутатите терзания по отношение на отбраната на персоналните данни Дидие Рейндерс посочи, че не се постанова настоящата в тази област инструкция да се трансформира, а просто би трябвало да се ползва дейно. " Цифровизацията е значима, само че би трябвало да запазим и другите форми на правораздаване ", посочи още еврокомисарят, като добави, че изкуственият разсъдък ще улесни действието на правосъдните системи, само че всяко правосъдно решение би трябвало да се взима от арбитър от плът и кръв. В умозаключение комисар Рейндерс акцентира, че независимостта на съда остава измежду основните цели в цялостната политика на Европейски Съюз във връзка с правораздаването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР