В наши дни глобализацията и начинът на живот извеждат на

...
В наши дни глобализацията и начинът на живот извеждат на
Коментари Харесай

Ендокринолог посочи огромен проблем, застрашаващ 70% от българите

В наши дни глобализацията и методът на живот извеждат на напред във времето проблеми, с които човечеството не се е сблъсквало до този миг и в подобен мащаб. Редица от сърдечносъдовите и метаболитни затруднения, последица от затлъстяването, са водещи аргументи за смъртността в международен мащаб и са се трансформирали в главно предизвикателство пред публичното опазване на здравето.

Според европейската статистика най-голям дял българи с наднормено тегло има във възрастовата граница 65-74 година - към 22% от общия брой на хората с проблеми с килограмите у нас, написа "Блиц ". Други 20% от затлъстелите българи са на възраст 45-64 година Най-нисък е процентът на българите с наднормено тегло във възрастовите групи от 18-24 година - към 5%, и от 25-34 година - към 6%.

“През другите столетия концепцията за наднорменото тегло и затлъстяването минава през образуването на разнообразни концепции - от схващането за предпазен механизъм, през символиката на плодовитостта и благосъстоянието, иронизирането и стигматизацията, до понятието “болестно състояние” и неговите отрицателни последствия върху здравето на индивида. Историческият обзор, от древността до наши дни, би подкрепил осмислянето и оценяването на аргументите за все по-ранното начало на затлъстяването през днешния ден - още в детска възраст, улесняващи създаването на диагностичен логаритъм за ранна предварителна защита на късните сърдечносъдови и метаболитни затруднения, както и прогнозирането на неговото развиване в бъдеще”, разяснява ендокринологът и диeтолог доктор Маргарита Виткина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР