В народната медицина това лековито растение е било още на

...
В народната медицина това лековито растение е било още на
Коментари Харесай

Хвощът е безценен при камъни в бъбреците

В националната медицина това лековито растение е било още на времето на респект, най-вече заради кръвоспиращата му мощ и триумфи при тежки болести на бъбреците и пикочния мехур. При пясък и камъни в бъбреците се вършат горещи бани на половината тяло с хвощ. Освен това, се пие на глътки топъл чай от него, като урината се задържа колкото се може по-дълго, с цел да излезе под налягане. Най-вече по този метод се отделят камъни от бъбреците.

При възпаления и загноявания на бъбречните легенчета една-единствена баня на половината тяло с хвощ прави чудеса. Взема се единствено за външна приложимост високият, с дебели колкото пръст дръжки, хвощ от блатисти ливади и планински пасища, който при тежки случаи оказва помощ мигновено.

За една баня е нужна 5-литрова кофа, с добавени 100 г билки. Оставят се да пренощуват, на идващия ден се поставят за заврат и се прибавят към водата за банята. При нея половината тяло и бъбреците би трябвало да са под водата. Продължителност на банята – 20 минути. След това човек не се подсушава, а както е влажен, се загъва с хавлия и ляга за един час в леглото, с цел да се задуши тялото в допълнение. След това се облича пижама. Билковата вода може да се притопли и да се употребява още 2 пъти.

За чай за вътрешна приложимост се употребява единствено набраната от ниви и полски пътища билка. Една претъпкана чаена лъжичка хвощ се попарва с 250 мл вода.

За запарващ компрес се ползва следната методика: 2 претъпкани шепи хвощ се сипват в цедилка и тя се държи над вряща вода. Когато билката стане гореща и омекне, тя се завива в ленена забрадка и се слага на болното място. Отгоре би трябвало безусловно да се завие мястото, с цел да не излиза топлината. Оставя се да работи няколко часа или цяла нощ.

При камъни в бъбреците се предлага също по този начин употребяваната в хомеопатията есенция от коприва, която обаче се приема разредена.

В остарели билкарски книги се среща също, че здравецът, благоуханната теменужка и дивите боровинки (известни и като мечо грозде) отстраняват също по този начин бързо и несъмнено камъни в бъбреците. Някои хора обаче, не понасят добре високото наличие на дъбилни субстанции в мечото грозде. В такива случаи се появяват повръщане, гадене и липса на вкус.

Цъвтящият жълтокамшик, който пораства по горски пътища и окрайнини, само че и по полски синори и речни крайбрежия, дава превъзходен чай срещу пясък и камъни в бъбреците, а също и камъни в жлъчката. Ненапразно, камшикът се назовава разговорно „ лек за всички болки “. Много добре оказва помощ примес от по 20 г бич, гръмотрън, овчарска торбичка и брезови листа. Чаят единствено се запарва и се оставя една минута да се изкисва. След това се прецежда и изпива.

При инфектиране и загнояване на бъбреците се ползват освен чай от царевична свила, прясно набрана киселица, жълти и бяла мъртва коприва и бани на половината тяло с хвощ, само че се пие и мляко от пача трева (по 3-4 чаши на ден). Пачата трева (на чаша 1 претъпкана чаена лъжичка) се залива с вряло мляко, което се пие много топло и на глътки.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР