В началото на тази седмица бяха оповестени последните открития от

...
В началото на тази седмица бяха оповестени последните открития от
Коментари Харесай

Поне една от всеки шест звезди в Галактиката притежава планети с размера на Земята!

В началото на тази седмица бяха оповестени последните открития от галактическия телескоп “Кеплер ”. Установени са общо 461 нови звезди с претенденти за планети. За четири от тези звезди се допуска, че имат в планети в по този начин наречената “обитаема ” зона към своята звезда – т.е. районът, който разрешава съществуването на вода в течно агрегатно положение – едно от изискванията за съществуването на живот.

По принцип трябват спомагателни проучвания, с цел да се удостовери сигурно дали към звездите в действителност обикалят планети или не (затова в астрономията се употребява термина “кандидат-планети ”). Космическият телескоп “Кеплер ” търси планети въз основата на така наречен директен способ – в случай че звездата има планета и планетата минава пред диска на звездата сега на наблюдаване, това би довело до понижаване на количеството светлина, което доближава до телескопа. Съществуват феномени, които могат да имитират съществуването на планети. Независимо от това при последващото удостоверение се оказва, че множеството от сигналите са действителни и в действителност става въпрос за планети –  90% от звездите, за които се допуска, че имат планети, в действителност имат планети! Статистически единствено при една десета от тях става въпрос за неточност.

На базата на наблюденията на кандидат-планетите могат да се създадат забавни изводи – включително какво е разпределението на планетите в нашата Галактика въз основата на техния размер. Нашата вселена, Млечният път, безусловно гъмжи от планети!

 Kepler 20E

“Кеплер 20Е ” е една от доказаните екзопланети с размер непосредствен до този на Земята. Photo credit: NASA/Ames/JPL-Caltech

Данните от галактическия телескоп “Кеплер ” демонстрират, че планетите с размера на Земята не са рядко срещано събитие. Около 17% от звездите в Галактиката имат планети с размера на Земята и с орбита по-близка от тази на Меркурий. Понеже в нашия Млечен Път има към 100 милиарда звезди, това значи, че там има най-малко 17 милиарда планети с размер като нашата Земя!

Като предписание множеството от звездите с размера на Слънцето имат планети. Ако вземем поради освен планетите с размера на Земята, само че и по-големите планети, най-малко 70% от всички звезди имат планета в орбита по-близка от тази на нашата Земя. Екстраполирайки данните освен от “Кеплер ”, само че и от други техники за разкриване на планети, наподобява, че на практика всяка звезда с размера на Слънцето има най-малко по една планета.

Екипът на “Кеплер ” разделя планетите на 5 вида според от техния размер. Около 17% от звездите имат планета с размер 0.8-1.25 от този на Земята (това са земеподобни по мярка планети). 25% от звездите имат по една супер-Земя (размер 1.25-2 пъти от този на Земята), която обикаля за 150 земни дни към своята планета, или за по-малко от това време. Също по този начин 25% от звездите имат аналог на Нептун (2-4 пъти по-голяма планета от Земята), който обикаля за 250 дни, или за по-малко от това време.

Изненадващо, само че газовите колоси като Юпитер се оказват относително малко.

До този миг ние приказваме за планети, които обикалят към звездите си в близка орбита – под 250 дни. Кога обаче ще намерим планети като нашата Земя, които обикалят към звездата си за към 365 дни? Тук към този момент въпросът не е “Дали ще намерим същински аналог на Земята ”, а “КОГА ще намерим същински аналог на Земята ”. Космическият телескоп “Кеплер ” работи в космоса към този момент близо четири години. Това е задоволително дълго време, с цел да даде опция на учените да стартират да търсят планети с по-далечни орбити. Според най-оптимистичните прогнози теоретично е допустимо да намерим аналог на Земята още тази година.

По информация от: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР