В началото на септември ще започне вторият етап от тазгодишните

...
В началото на септември ще започне вторият етап от тазгодишните
Коментари Харесай

В началото на септември започват разкопките в Тракийски и античен град Кабиле

В началото на септември ще стартира вторият стадий от тазгодишните разкопки в Националния археологически резерват "Тракийски и древен град "Кабиле ", заяви археологът от Историческия музей в Ямбол Мирослав Козарев.

Усилията на археолозите още веднъж ще бъдат ориентирани към изследването на постройката, в която се е помещавал щабът на римския боен лагер - принципия. Римската кохорта, която е била ситуирана в крепостта, е охранявала част от южната граница на империята през II и III век, до второто готско настъпление през 378 година, разясни Козарев.

Първият стадий на изследванията е финансиран от бюджета на община Ямбол, а вторият - от Министерството на културата, за което музеят е кандидатствал.

През лятото студенти от втори курс по археология от СУ "Св. Климент Охридски ", с теоретичен началник основен помощник Иван Вълчев, проучваха постройка от късноримския интервал. Тя е издигната при ръководството на император Константин Велики /306-337 г./ и евентуално е имала търговски функционалности заради откритите в нея близо 600 монети през последните пет години. В непосредственост са ситуирани жилищни пространства със непокътнати глинени водопроводи, канализация и огнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР