В началото на настоящата година растежът на френската икономика се

...
В началото на настоящата година растежът на френската икономика се
Коментари Харесай

Рязко забавяне на икономическия растеж на Франция в началото на годината



В началото на актуалната година растежът на френската стопанска система се забави по-силно от предстоящото след мощната агресия през 2017 година, повлиян отрицателно от намаляване на бизнес вложенията, потребителските разноски и износа, демонстрират низходящо ревизирани данни на формалната статистика на страната Insee. Това като че ли е сигнал, че икономическият " меден месец " на президента Еманюел Макрон евентуално е към своя край, като днешните данни още веднъж повдигат и въпроси по отношение на дълготрайната резистентност на икономическото възобновяване на цялата еврозона.

Брутният вътрешен артикул на втората по мощ стопанска система в района на единната валута набъбна през интервала януари – март 2018 година с едвам 0,2% по отношение на последното тримесечие на миналата година, когато се усили с цели 0,7%, до момента в който експресната оценка на Insee регистрира напредък от 0,3 на 100.

Потребителските разноски, които обичайно са значим мотор за растежа на стопанската система на Франция, се усилиха с едвам 0,1% (при предходна оценка за покачване с 0,2%), макар че ниските зимни температури при започване на годината покачиха енергийното ползване.

Растежът на дълготрайните бизнес вложенията пък се забави внезапно до едвам 0,2% от 0,9% в края на 2017-а година.

Намаляването на френския експорт с 0,3% на тримесечна база (след скок с 2,3% в края на 2017 година) и на вноса с 0,3% (след болнав напредък с 0,1% през предходното тримесечие) доведоха до търговски баланс, който не способства за икономическия напредък в началот на годината.

На годишна база растежът на Брутният вътрешен продукт на Франция се забави през първото тримесечие до 2,2% от 2,8% в края на 2017 година.

Френската статистика показа и данни, показващи изненадващо внезапно стесняване на потребителските разноски през април, което е сигнал, че вътрешното ползване няма да способства за икономическия напредък и при започване на второто тримесечие.

Според Insee разноските на семействата в страната се намалиха през април с цели 1,5% по отношение на март, когато те набъбнаха с едвам 0,2%, до момента в който осредните прогнози бяха за напредък от 0,2 на 100. Енергийните разноски се свиха с цели 5,4% на фона на извънредно топлото време, а тези за хранителни артикули се намалиха с 1,8%, до момента в който разноските за промишлено индустриални артикули се покачиха с 0,2 на 100.

Днешните слаби данни са следващ източник на безпокойствие за централните банкери от ЕЦБ, откакто от началото на годината беше регистриран спад на индустриалното произвеждане в цялата еврозона, намаляване на потребителските разноски и намаляването на потребителското и бизнес доверие. Досегашната серия стопански индикатори слагат под въпрос упованията, че единният валутен блок е на път да повтори положителния си напредък от 2017 година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР