В началото на месец юни ще започнат да функционират 28-тe

...
В началото на месец юни ще започнат да функционират 28-тe
Коментари Харесай

Бисер Петков: Близо 9 млн. лв. са осигурени за програми за регионална заетост

В началото на месец юни ще стартират да действат 28-тe стратегии за районна претовареност във всички области, заяви общественият министър Бисер Петков по време на парламентарния надзор.

Близо 9 милиона лв. са обезпечени от бюджета за финансиране на районните стратегии. През 2019 година се финансира претовареност в период от 3 до 6 месеца на над 2300 безработни места.

От тях 1800 души ще стартират работа на цялостен работен ден.

Агенцията за обществено подкрепяне е сключила контракти по Оперативната стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне с 211 общини, които обезпечават топъл обяд на повече от 50 000 консуматори, стана ясно още от изявлението на Бисер Петков.

Социалният министър напомни, че " топлият обяд " включва чорба, главно ядене и самун. Той се дава на хора, които получават месечни помощи по реда на правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, на скитащи и бездомни, фамилии и самотно живеещи пенсионери, които имат приходи до размера на линията на беднотия. Освен топлата храна, хората получават и поддръжка със съпътстващи действия, които им оказват помощ да решат ежедневни проблеми и да намерят трайни решения за превъзмогване на обществената изолираност.

По думите на министър Бисер Петков по оперативната стратегия се дава поддръжка за превъзмогване на едно от най-значимите ограничения в бедните семейства - лишаването от пълноценна и уравновесена храна.-->

Изпълнението на програмата стартира поетапно от началото на 2015 година. Към момента дейностите по Оперативната стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне са разгърнати в оптималната степен и подпомагането с храни доближава до най-отдалечените обитаеми места в страната, сподели министърът.

По програмата годишно се раздават и хранителни артикули от първа нужда. Пакетите съдържат приблизително 16 типа хранителни артикули. Средногодишно на територията на цялата страна се разпределят повече от 280 000 пакета, като поддръжка се обезпечава на над 500 000 души и членове на техните фамилии, заяви министър Петков.

При последното разпределяне на хранителни артикули, което завърши на 15 май, партньорската организация по програмата - БЧК, реализира раздаването на хранителни артикули от първа нужда в размер на общо 7000 тона, осведоми още министърът.

Бисер Петков заяви, че до края на годината ще има още едно разпределяне на хранителни артикули - през есента. В ход е подготовката за него, като в същото време са задействани и публични процедури по Закона за публичните поръчки за застраховане на доставката и последващото разпределяне на хранителни артикули до края на програмния интервал.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР