В началото на месец септември българското правителство отпусна със свое

...
В началото на месец септември българското правителство отпусна със свое
Коментари Харесай

Нов български храм: Започва кампания за набиране на средства за църква в Лондон

В началото на месец септември българското държавно управление отпусна със свое решение 800 000 лв., с цел да подкрепи построяването на български православен храм в Лондон. В обединеното кралство живеят над 200 000 българи и нашата диаспора е една от дребното, която няма личен храм.

Снощи беше открита акция за набиране на средства за градежа на храм „ Свети Иван Рилски “.

Българското държавно управление отпусна 800 000 лв. при започване на септември, само че парите не стигат

В началото на 90-те години със подпомагане на българската страна, на територията на посолството ни в Лондон е предоставено помещение - употребявано за гараж, който е преустроен за потребностите на Българката православна черква в дребен параклис, който би трябвало да служи за нравствен дом на стотици хиляди българи, в огромната си част православни християни.

Години наред помещението се оказва извънредно незадоволително и по огромни празници богослужението се изнася в двора, където могат да се съберат всички вярващи. След дълги диалози със съдействието на дипломат Марин Райков и Негово високопреосвещенство дружно европейският митрополит Антоний, външно министерство на Република България даде още две пространства за разширение на параклиса и обособяването му на православен български храм. 

Те се се явиха пред Централния углавен съд посредством видеовръзка.

Италиански проектант създава план в типичен жанр, в традицията на българските средновековни храмове в Плиска, Преслав и Сердика. Проектът планува вътрешен купол, който е главен белег на православната архитектура.

В пространството на храма ще има колонади и мраморен иконостас, украса с мозайки и фрески. Около купола на втория етаж ще се построи пространство за библиотека и неделно учебно заведение за деца. Нов вход от към основната улица ще направи храма наличен за всички поклонници и посетители на града, в това число и за хора с увреждания.

Към реализирането на плана се потегля след траяло близо година процедура на утвърждение на плана за румени в постройката, която е историческа полезност и неразделна част от класическата архитектура на историческия квартал Кенсингтън, на метри от Роял Албърт хол, в сърцето на Лондон.

Сумата, отпусната от българското държавно управление, е незадоволителна за завършването му. В салоните на посолството беше показан планът и оповестена акция за набиране на средства измежду родолюбиви българи във Англия и родината.

Дарения могат да бъдат направени непосредствено през уеб страницата на българската черква в Лондон.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР