В началото на месец октомври Министерството на иновациите и растежа

...
В началото на месец октомври Министерството на иновациите и растежа
Коментари Харесай

Опитът на БДЖ да се сдобие с модерни електрически влакове за над 1 милиард лева се провали: какви са причините

В началото на месец октомври Министерството на нововъведенията и растежа спря поръчка за 35 електрическа влака на стойност над 1,1 милиарда лв. без Данък добавена стойност. Причината е тъжба на компанията " Шкода Транспортейшън ". Така процедрата за покупка на 7 двуетажни електрически мотрисни влака се провали. От Българските държавни железници обявиха за Money.bg, че " поръчката на тези нови влакове към този момент е спряна, тъй като е спрян вторият кръг (от общо четири) за нов преносим състав, финансиран по линия на Плана за възобновяване и резистентност ".

Предстои третата процедура, която е за доставката на 20 електрически влака вид " push pull ", он е доста евентуално тя също да бъде прекъсната. Испанската компания Patentes Talgo SL също е подала тъжба в. Към момента едно е несъмнено и то е, че оцелява една процедура - за доставката на 18 електрически локомотива на стойност за малко над 68,3 милиона лв. без Данък добавена стойност.
 Снимка 596608
Източник:

Компанията стачкува получено обяснение от 23 октомври, по което е задала 19 въпроси, свързани с техническите спецификации. 

" Все още нищо не е дефинитивно. Срокът за приемане на предложения е продължен до 20 ноември, като офертите на фирмите ще бъдат отворени на 21 ноември ", изясняват от БДЖ.
 БДЖ и НКЖИ търсят над 2300 нови чиновници
БДЖ и НКЖИ търсят над 2300 нови чиновници. Какви са заплатите?

Само през последната една година 1600 души са напуснали двете дружества

Частният съперник

На фона на безкрайните проблеми   към държавните ни железници, към този момент се задава и техен частен съперник. Както Money.bg писа, частна транспортна компания " Пимк " разгласи, че е получила лиценз за жп транспорт на пасажери от Изпълнителна организация " Железопътна администрация ".

Дейността на сдружението ще се прави посредством компанията " Пимк Рейл Експрес " ЕООД, която бе учредена и вписана в Търговския указател през април тази година. Така държавното " БДЖ - Пътнически транспорти " за първи път в своята история ще има действителен съперник при транспорта на пасажери в България.
 БДЖ има съперник: пловдивската
БДЖ има съперник: пловдивска компания взе лиценз за влаков транспорт на пасажери

Ще се подобрят ли и държавните влакове?

Пловдивската компания има лиценз за товарни транспорти и от 2015 година прави жп транспорт на товари. Лицензът за пътнически транспорти е бил публикуван на 28 септември.

В момента компанията оглежда опциите за трасе, по което да пусне новите влакове. Основното е София - Бургас, където по приключени сектори от жп линията са разрешени по-високи скорости, а автоматизираното ръководство на влаковото придвижване дава по-голяма пропускателна дарба.

Провалът

През април тази година Министерството на превоза и известията разгласи четири публични поръчки за общо 2 812 711 865 лв. без Данък добавена стойност . Със сумата беше планувано да се закупят нови локомотиви, както и електрически мотриси, разбираме от.

С най-голяма планирана стойност е точно поръчката за 20 броя едноетажни нулевоемисионни електрически влакове вид push-pull, които могат да развиват до 200 км/ч, с потенциал от най-малко 300 седящи места. За тях са планувани най-много 1 200 483 000 лева

За доставката на 35 броя едноетажни нулевоемисионни електрически мотриси ще бъдат изхарчени в допълнение 1 108 747 490 лева

Над 400 милиона лв. ще коства покупката на 7 броя двуетажни електрически мотриси. Допълнително ще се похарчат 92 952 795 лева за 18 броя електрически маневрени локомотиви.

Инвестицията се финансира с европейски средства по Плана за възобновяване и резистентност и с бюджетни средства. До момента в България не са подготвяни публични поръчки за преносим състав от сходен мащаб.

Каква ли ще е ориста на БДЖ?

Съдбата на " БДЖ - Пътнически транспорти " би трябвало да стане ясна до края на 2024 година, защото постоянният кабинет възнамерява да започва процедурата по нов контракт за транспорт. Спирането на поръчки, жалбите до държавното сдружение и задаващата се частна конкуренция обаче не вещаят нищо положително. Поне към този момент.

Към момента вагонният състав на БДЖ е на междинна възраст от 32 години.
 Рекорд: БДЖ с финансови загуби от близо 30 милиона лв.
Рекорд: БДЖ с финансови загуби от близо 30 милиона лв.

Каква е междинната заплата в държавната компания?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР