В началото на културния календар за 2023 г., като акцент

...
В началото на културния календар за 2023 г., като акцент
Коментари Харесай

Габровската галерия представя творба от британския художник Рой Плейстоу за акцент на месец януари

В началото на културния календар за 2023 година, като акцент на месец януари, Художествена изложба „ Христо Цокев ” предлага на публиката творбата „ Без наименование ІІІ ” от английския създател Рой Плейстоу. Той е роден в Лондон, Англия. Специализира в Академията за изтънчено изкуство „ Илинг ”. Учи при световноизвестните художници Дейвид Хокни и Роналд Китаи. Изявява се в разнообразни сфери на пластичните изкуства. Живее 20 години в Амстердам, Холандия, където прави две огромни изложения. Работи в Лондон и Амстердам в областта на сториборд за кино и рекламни продукции.

Свободните му работи са главно в портретния род на живописното изкуство. Той изследва присъщи типажи, като улавя особената им духовна същина. Интерпретира майсторски най-съкровеното и присъщото у модела, борави самоуверено и изрично с цвета. Работи главно в маслена и акварелна техника и технология.

Произведението „ Без наименование ІІІ ” е основано в границите на Международния пленер по живопис „ Боженци ”, 2022. Традиционният конгрес, проведен от СБХ, Община Габрово и ХГ „ Христо Цокев ”, постоянно е опция за участниците да опитват. Чрез тази творба Рой Плейстоу излиза от познатото си амплоа на портретист и навлиза много зряло и без боязън в пейзажа. На ръба на монохромното, той внимателно задава фини гами на синьото и зеленото. Авторът е с поетичен и излседователски дух, наблюдаващ преходното от голям брой разнообразни ракурси.

Основният претекст в „ Акцент на месеца ” е да изследва сходни трендове в творчеството на създатели от фонда на галерията. Всяка смяна в главното направление на артистите, е забавна освен от изкуствоведска позиция, само че също по този начин е ориентир в музейното дело. Като имат произведения от разнообразни моменти и интервали от развиването на даден създател, фондовете се обогатяват. Дава се „ публичност ” на изкуството и се усилват опциите за концептуални експозиции в музея.

Рой Плейстоу е мощно попълнение към габровската група на художниците. Той „ освежава ” и обогатява локалната сцена. Вливането му в българската просвета, присъединяване му в обичайни конгреси като Международния пленер по живопис „ Боженци ”, типичен салонни изложения на габровските художници и други, е провокация и мотивация за локалните създатели. Творбата „ Без наименование ІІІ ” може да бъде забелязана до 7 февруари 2023 година в ХГ „ Христо Цокев ”.

Текст: доктор Деян Боев - организатор в ХГ „ Христо Цокев ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР