В началото на годината MIT Technology Review обяви своя списък

...
В началото на годината MIT Technology Review обяви своя списък
Коментари Харесай

7 революционни технологични пробива, които ще се развият през 2023

В началото на годината MIT Technology Review разгласи своя лист с революционнi софтуерни пробиви, които ще продължат да дават плодове и през 2023 година. Класацията включва софтуерните достижения, за които екипът на научната платформа предвижда, че ще трансформират радикално метода ни на живот и работа.

Това е 22-то издание на листата, който регистрира значимите софтуерни достижения в области като изкуствения разсъдък, биотехнологии, изменениет на климата, галактически науки, телемедицината и т.н, а Мат Хонан, основен редактор на MIT Technology Review, разяснява:

" Нашите годишни описи с технологии са очарователна фотография на еволюцията на огромните софтуерни пробиви в региона на нововъведенията. Те документират напредъка, който сме постигнали в доста от главните пресечни точки на науката и технологиите. Включването в тях не значи в такава степен утвърждение, колкото религия в евентуалното влияние на дадена технология “.

Ето и част от софтуерните и научни пробиви, които ще продължат да се развиват през 2023 година съгласно MIT Technology Review.

Изкуствен разсъдък, който основава изображения - моделите на ИИ, които генерират зашеметяващи изображения от елементарни изречения, се трансформират в мощни креативен и търговски принадлежности.

Водещи на този пазар остават OpenAI, Stability AI, Midjourney, Гугъл, като от платформата чакат тази година да бъде не по-слаба от миналата.

Дизайн на чип, който трансформира всичко - дизайнът на компютърни чипове е безценен и сложен за лицензиране. Всичко това е напът да се промени с помощта на известния отворен стандарт, прочут като RISC-V.

С оглед на смисъла, което чиповете имат освен във връзка с технологиите, само че и на геополитическата обстановка, налагането на отворени стандарти в тази промишленост може да промени съществено съотношението на силите.

MIT Technology Review показва като съществени играчи на този терен RISC-V International, Intel, SiFive, SemiFive, China RISC-V Industry Alliance.

Масов пазар на военни дронове - създадените в Турция TB2, известни като „ Байрактар “, разшириха фрапантно ролята на безпилотните летателни апарати във военните дейности.

Анализаторите са безапелационни, че тази наклонност ще се затвърди през идната година.

Няма по какъв начин без електрически автомобил - електрическите транспортни средства се оферират на пазара от десетилетия. Редица ограничавания през годините обаче попречиха тяхното необятно налагане.

Пртез 2023 година това ще се промени, считат от MIT Technology Review.

Космически телескоп „ Джеймс Уеб “ – за него е казано доста и от профилираната платформа няма по какъв начин да го пропуснат в листата си за 2023 година Определян като знамение на прецизното инженерство, той може да промени визията ни за развиването на Вселената, показват създателите на класацията.

В основата на потреблението му са НАСА, Европейската и Канадската галактическа организация, както и Научния институт за галактически телескопи. Така че, през идната година чакаме доста вести от тези организации.  

ДНК разбор на антични проби - нови способи, които вършат развалената ДНК четлива за актуалните секвенатори, доведоха до зашеметяващи разкрития за далечното минало. Очаква се организации като Института за еволюционна антропология " Макс Планк ", лабораторията " Дейвид Райх " в Харвард и други да продължат с откритията си и през тази година.

Рециклиране на акумулатори - новите способи за наново добиване на потребни метали от употребявани акумулатори могат да създадат електрическите транспортни средства доста по-достъпни, изясняват от MIT Technology Review.  

В умозаключение на тазгодишното издание на листата Ейми Нордру от MIT Technology Review разяснява:

" Хората са разчувствани от капацитета на технологиите и желаят да схванат по-добре по какъв начин те оформят нашия свят. Ние оказваме помощ на нашата публика да открие новите технологии, когато те доближат основен миг на развиване, и да види по какъв начин тези достижения ще трансформират бъдещето ни. За положително или неприятно “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР