В началото на февруари България разбра с кои държави ще

...
В началото на февруари България разбра с кои държави ще
Коментари Харесай

Забравете за аутсайдера

В началото на февруари България разбра с кои страни ще играе в следващото издание на Лигата на Нациите и с кои тимове ще би трябвало да се бори, в случай че желае най-сетне да напусне Лига С и да има опцията да премери сили със сформира, които наподобяват по-атрактивно и за по-страничните наблюдаващи. Това са Северна Ирландия, Беларус и Люксембург. Доста е мъчно да повярваме, само че най-високопоставеният – лидерът в тази група – е Люксембург. Страна, която даже сега се оприличава на „ футболно джудже “ поради мащаба си, спортната си история и традициите.

Но забравете за стандартите. Люксембург в действителност се намира в непредвиден до неотдавна напредък, който заслужава по-обстоен разбора. Забравете за новобранеца, Великото херцогство от ден на ден гледа към огромната футболна сцена и даже неотдавна игра във финалните баражи за присъединяване на Евро 2024. Е, дебютът на огромен конгрес към този момент се отсрочва, само че това надалеч не значи, че няма да се случи в идващите години. Как обаче се стигна дотук?

️ | What next for Luxembourg after missing out on the Euros?

Here's all you need to know about the future of the in 2024, and beyond!

On Nations League, WC 2026 qualification and more, below in English on RTL Today:
— Football in Luxembourg (@LuxembourgFooty)

През 2006 година Люксембург е на дъното на международната футболна пирамида. Тимът изиграва 10 мача, в които губи 8 пъти и два пъти приключва наедно, като не съумява да означи нито един гол. В тези години това не учудва никого, тъй като тимът няма триумф в продължение на 10 години, а серията им без триумф се разгръща до 83 следващи мача обратно във времето. Сами разбирате – желан за всеки конкурент, против който да си изкараш яда. В ранглистата на ФИФА Люксембург заема 195-о място от 205 страни, като съумява мъчно да изпревари намиращата се на 196-а позиция задморска английска територия Монтсерат и. 18 години по-късно Люксембург приключва в квалификациите за европейско състезание със 17 точки на трето място в групата си, изпреварвайки Босна и Херцеговина и Исландия. Но по какъв начин? Как сходна промяна в страна с население от към 600 хиляди души, сгушена сред Германия, Франция и Белгия, е допустима?

Люксембург е една от страните, където най-рано се учредява вътрешно състезание – 1909 година, а националният тим взе участие 4 пъти на Летни олимпийски игри. В годините обаче по-скромното като брой население разумно стартира да изостава от западноевропейските съседи, които развиват играта със светкавични темпове. През 1965 година Бенфика побеждава с общ резултат 18:0 Дюделанж в тогавашната Купа на европейските първенци (КЕШ), а шест години по-късно Челси надвива с 21:0 над носителя на Купата на страната, който произлиза от селце с 500 души население, четирима братя в тима и играч с една ръка.



Някъде в края на 70-те дългогодишният национал Пол Филип се отхвърля от спортната си кариера, само че по-късно става селекционер на родината си и... резервира поста от 1985 до 2001. Същият човек става президент на Люксембургската футболна асоциация през 2004. И самият той вероятно не е очаквал сходен напредък. В началото на века в страната е основана школа за детско-юношески футбол „ Модерканж “. Филип съумява да организира национално изследване за футболни гении, а 400-те най-обещаващи деца до 9-годишна възраст стартират да получават особено внимание в спортна тенденция паралелно с просветителната си стратегия. Държава стартира да финансира по-осезаемо футбола, а Филип взима и друго значимо решение – подканя най-хубавите състезатели да изоставен страната и да се развиват в прилежащите страни, където шампионатите са по-силни. Система, наподобяваща друга страна със непретенциозно население, която десетилетие по-късно ще реализира значими резултати – Исландия. С други думи – по-лесно е да направиш обособени футболисти експерти, в сравнение с да се опитваш да превърнеш цялата люксембургска вътрешна лига от аматьорска в професионална.

“Today we exist on the soccer map, ” says Paul Philipp, the president of Luxembourg’s soccer federation. “This is not San Marino! This is not Liechtenstein! ”
— Newley Purnell (@newley)

Филип получава и икономическо „ мигане “. Населението на страната се усилва съвсем двойно в последните 30 години, само че и много от живущите в Люксембург са чужденци, за които финансовата полза и високият стандарт на живот в страната са задоволително атрактивни. И последователно измежду младите футболисти се появяват гении, които са родени в Люксембург, само че корените им са от Португалия, Кабо Верде, Нидерландия. За едно десетилетие всичко се трансформира. Изведнъж обстановката наподобява по този начин – в последния квалификационен мач на Люксембург за европейското състезание единствено един състезател в целия народен тим играе в родината си, всички останали се подвизават в непознати шампионати. Има представители на белгийското, словашкото, азербайджанското, полското, украинското състезание. Леандро Барейро играе в Бундеслигата, а в Германия се подвизават още играчи, по този начин както и в Австрия и във Франция. Но националният отбор не е единственият, който носи наслада на футболните ентусиасти. Преди няколко години Люксембург за първи път съумя да „ вкара “ тим в груповата фаза на Лига Европа.

Така че – дано бъдем внимателни, когато използваме думата „ новобранец “ в какъвто и да било футболен подтекст.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР