В началото на 2020г. председателят на УС на МИГ-Община Марица

...
В началото на 2020г. председателят на УС на МИГ-Община Марица
Коментари Харесай

Успешно приключи проектът „открий и съхрани. Опазване на нематериалното културно наследство в община „Марица“

В началото на 2020г. ръководителят на УС на МИГ-Община Марица госпожа Гергана Титюкова и кметът на Община Марица господин Димитър Иванов подписаха контракт за финансиране на план „ (Пре)открий и запази. Опазване на нематериалното културно завещание в община " Марица " - научно-приложен план, изпълнен от откриватели от катедра „ Етнология “ на Философско-историческия факултет към Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “ и представители на Културно-информационния център „ Малтепе “, с. Маноле. Неговата цел е да изследва, документира, придаде полезност на нематериалното културно завещание на община Марица и да го показа пред необятната общност.

Едногодишните теренни проучвания дадоха опция освен да се събере богат етнографски материал, само че и да се разбере мнението на хората за локалното културно завещание, да се изяснят процесите, ролята на фамилията, читалището и учебното заведение за неговото запазване и предаване на младите.

Изследователските подходи към наследството и данните, които екипът събра при изследването, дават опция да се покажат връзките сред нематериално и материално, образно и сетивно, старинно и актуализирано.

В резултат на изследванията екипът събра аудио- и образни материали, на чиято основа се сътвори изложбата „ Преоткрий и запази “, видеоматериалите „ И моята майка, и моята баба месеха… “ и „ Ръцете основават душата на съда “, както и филмът, носещ заглавието на плана. Беше готова и просветителна стратегия, предопределена за деца и младежи, посещаващи Културно-информационния център „ Малтепе “. С нейна помощ наследството се включва и в актуалните културни практики, подпомагайки одобряването и обновяването на локалните обичаи.

Изложбата може да се прегледа в залата на Културно-информационен център „ Малтепе “ в с.Маноле, където ще бъде експонирана за непрекъснато.

Проектът е на стойност 16 465лв. и е финансиран от бюджета на МИГ-Община Марица посредством Стратегията за локално развиване по процедура BG06RDNP001-19.019 „ МИГ –Община Марица “ - Мярка М01 „ Проучвания и вложения, свързани с поддържане, възобновяване и на културното и естественото завещание на селата. Съхраняване, развиване и валоризиране на характерната локална еднаквост и локалната култура”, финансирана по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР