В МВнР се състоя редовен брифинг за представителите на медиите,

...
В МВнР се състоя редовен брифинг за представителите на медиите,
Коментари Харесай

Министър Милков представи актуална информация за работата на МВнР

В Министерство на външните работи се състоя постоянен брифинг за представителите на медиите, в който министърът на външните работи Николай Милков показа настояща информация, обвързвана с работата на ведомството.

Участници бяха също заместник-министърът и представител Костадин Коджабашев, ръководителят и заместник-председателят на Работна група „ Избори “ – непрекъснатият секретар Иван Кондов и Калин Анастасов.

Министър Милков даде подробна информация за провелия се избор в чужбина, където сънародниците ни гласоподаваха в 755 изборни секции, ситуирани в 62 страни. Той акцентира, че това са четвъртите подред избори за последната година и половина, които Министерство на външните работи провежда в чужбина.

„ Изборният развой протече умерено, без огромни скупчвания на хора и при добра организация. Нямаше основни проблеми, които да попречат на естественото гласоподаване на българите в чужбина “, съобщи външният министър.

Като едно от провокациите, с които Министерство на външните работи е трябвало да се оправи, министър Милков посочи ненавременното явяване или неявяването на членове на СИК, препоръчани от политическите партии и обединенията. Той акцентира, че това е систематичен проблем, който затруднява организацията. Подчертано бе, че Министерство на външните работи е било квалифицирано с аварийни членове на СИК и, с помощта на бързата реакция на РГ „ Избори “ и положителната съгласуваност с ЦИК, замените са били осъществявани навреме и всички секции са отворили с минимално забавяне.

С дейното подпомагане на дипломатическите и консулските представителства и според решение на ЦИК са били назначени към 4 200 души като членове на секционни изборни комисии в чужбина. 1400 са били представителите на политическите партии, 755 души – на министъра на външните работи, а останалите – на българските общности в чужбина.

„ Тези 4 200 български жители в действителност бяха същинският поръчител за законосъобразността и за ефикасното осъществяване на изборите на 2 октомври отвън страната “, акцентира министър Милков, като изрече признателност за тяхното присъединяване.

Гласувалите в чужбина са малко над 178 000 български жители: към 58 000 са дали своят вот в Турция, 27 000 – във Англия, 22 000 – в Германия, 11 000 – в Испания,  10 000 – в Съединени американски щати.

На базата на извършените избори, както и въз основа на опита от минали години, Министерството на външните работи ще предложи заключения и рекомендации, които вероятно биха могли да се вземат поради от Народното събрание:

– Потенциален проблем е редът за попълване на секционните изборни комисии – методът, по който е регламентиран сега, крие опасности от напрежение, заради което Министерство на външните работи предлага той да бъде преосмислен;

– Министерството на външните работи неведнъж е подчертавало, че периодите за изпращане и прибиране на изборните бумаги и бюлетините, и машините са прекомерно къси, което основава спомагателни компликации при организацията, изключително при по-далечните дестинации;

– Необходимо е по-ясно регламентиране на отговорностите на Министерство на външните работи в изборния развой зад граница;

– Министерство на външните работи неведнъж е предложило образуването на обособена районна изборна комисия „ Чужбина “, което ще улесни организацията и ще даде опция за по-активно и директно присъединяване на ЦИК;

– Министерство на външните работи предлага гласуването на сънародниците ни в чужбина да се прави по пощата след дейна регистрация или по интернет, което е публикувана процедура в доста страни – членки на Европейски Съюз.

Сред външнополитическите акценти на брифинга беше българската позиция по отношение на анексията на окупираните от Руската федерация територии в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области в Украйна. Министър Милков акцентира, че България остро и изрично осъжда противозаконното присъединение от Русия на тези територии и го преглежда като жестоко нарушаване на интернационалното право, на Устава на Организацията на обединените народи и на правилата на ОССЕ, и като посягане върху суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

Теми в изявлението на външния министър бяха още въвеждането в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България на 1 октомври 2022 година, която е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и идната през идната седмица задача в България по Шенген.

Сред позитивните вести бе изтъкнато,  Че България бе определена за член на Съвета на Международния съюз по далекосъобщенията с мандат 2023-2026 година Страната ни получава още веднъж дейна роля във образуването на политиката и тактиките на една от най-престижните профилирани организации на Организация на обединените нации, като през идващия четиригодишен интервал ще взе участие в процеса на взимане на решенията за развиването на бранша на осведомителните технологии и известията, който е главен мотор на икономическото развиване в световен мащаб.

Във връзка с журналистически въпрос за подготовката на протестни дейности и настояванията на Професионалното обединяване на държавните чиновници от дипломатическата работа, министър Милков посочи, че управлението на Министерство на външните работи е осведомено с проблемите, сложени от синдиката, и води разговор с неговите представители.

„ През последните месеци дипломатическата работа работеше в изискванията на доста огромни натоварвания, при редом зараждащи и наслагващи се рецесии, освен това без да разполагаме с спомагателен запас “,  заяви външният министър, като добави, че всички работещи в министерството заслужават почтено възнаграждение и че в плана за бюджет на Министерство на външните работи за 2023 година се плануват обилни нараствания.

Във връзка с декларацията на девет страни в поддръжка на молбата на Украйна за интензивен банкет в НАТО министър Милков посочи, че България поддържа участието на страната в Алианса. Това е непрекъсната позиция на нашата страна още от 2008 година, когато България интензивно поддържа Декларацията на Срещата на върха на НАТО в Букурещ. Днес този въпрос следва да откри своето решение след разискване сред всички 30 страни-членки на НАТО, като следва Среща на върха, на която тематиката ще бъде дискутирана, сподели външният ни министър.

На въпрос, обвързван с развиването на разговора с Република Северна Македония и евроинтеграцията на страната, министър Милков акцентира, че условията на България са заложени в преговорната рамка, която към момента не е реалност и ще бъде призната след осъществяването от страна на РСМ на избрани условия, измежду които и вписването на българите в Конституцията. „ Дипломацията е по-сложна от футболната игра – в нея може да има две печеливши страни и това е стремежът ни. Но, за жалост, може също по този начин да има и две губещи страни  – и ние не трябва да изпадаме в такава обстановка “, разяснява той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР