В мрежата открито работи канал в “Телеграм, чрез който руски

...
В мрежата открито работи канал в “Телеграм, чрез който руски
Коментари Харесай

Скриха в детска игра пропагандата на радикализма в Русия

В мрежата намерено работи канал в “Телеграм ”, посредством който съветски юноши вземат участие в проукраински дейности. Подготовката на " интернет-партизаните " е като игра: на първите стадии - лепене на стикери и разпространяване на листовки, по-късно дилемите стават по-сложни и рискови. Анонимните настойници са взели за основа практиката на " групите на гибелта ", настояват специалистите. Кой може да взе участие в рискова игра и по какъв начин да се спре?

В съветския сегмент на мрежата набира интензивност анонимна акция на „ Медийни партизани “, очевидно ориентирана към деца, в краен случай, юноши, които незнайни уредници подбуждат да стачкуват против специфичната интервенция в Украйна. Младите хора са поканени да вземат участие в избрана игра. Външно тя наподобява допустимо най-безобидно.

Анимационен воин (сова, агне, котка или мишка) предлага да се „ извърши партизанска задача “. Например това: „ Поставете двадесет разгласи на рафтовете в супермаркета, сякаш от името на администрацията: „ Няма да има артикули, доставките ще спрат “, „ След три дни цената ще се усили със 70% “. “Партизаните да са с ръкавици, да скрият лицето си от камерите. На уеб страницата би трябвало да бъде изпратен доклад за свършената работа, след което, както във всяка друга игра, играчът получава избран брой точки, след което дилемите стават по-трудни”.

Играчите имат две благоприятни условия: да работят " сами, като нинджи " или да се обединят. „ Задача за вас и вашия креативен другар: да завържете лицето си със зелена бандана и да запишете видеоклип към песента на Борис Гребеншиков „ Влак в огън “. Публикувайте в обществените мрежи и предайте щафетата на други консуматори “, дават задачка Котката и Мишката.

„ Заекът и аз обикаляхме автобусните спирки, лепейки 45 ярки стикера с КюАр кодове, водещи до публикация с истината за Буча. Задача: изберете стикери от селекцията, залепете най-малко 40 броя (не във вашия район)”, показват Заекът и Агнето. „ Статията с истината “ е един от пропагандните материали, готови, явно, с присъединяване на 72-ри център за осведомителни и психически специфични интервенции (ЦИПСО) на Силите за специфични интервенции на Украйна.

Участниците са поканени да споделят своите хрумвания. Образци от творчеството на играчите се появяват в канала в “Телеграм”. Например рисунка, изобразяваща някаква злокобна фигура с буквата Z, хвърляща бомби по момиче, което символизира Украйна. Наблизо стои момиче, олицетворяващо Русия в окови, а до тях има секира с бяло-синьо-бяло знаме, която би трябвало да разбие тези окови. Но такива плашещи образни облици са по-скоро изключение от общия, прелъстителен декор на анонимния план.

„ Всичко това е направено под формата на елементарна игра, употребявайки „ положителни “ изображения на животни и всъщност е обгърнато в обвивка за задача. След стикери и листовки създателите ще предложат по-трудни задания и пари за осъществяване. Да хвърлиш коктейл Молотов по военна комисия, да вземем за пример. И това към този момент е наказуемо по Наказателен кодекс. Втори „ Син кит” в резюме “, отбелязва журналистът Константин Придибайло.

„ Стилът на апела и представянето на материала несъмнено са предопределени за извънредно младежи с невисок обществен опит “, сподели Герман Клименко, някогашен консултант на президента на Русия по стратегиите за развиване на интернет. Очевидно главната цел на уредниците е да изкарат допустимо най-вече младежи до барикадите.

Организаторите обаче не крият, че оферират да се „ изтощи системата “. Анонимните основатели на акцията работят психически умело - те убеждават участниците в играта, че управляващите " не затварят всички " и твърдят: " Ние ще платим санкциите за вас ", добави Клименко. Той отбелязва, че нереалното „ ние “ и „ всички “ са предопределени да убеждават в обезпечената анонимност на плана и неговите участници.

Според специалистите появяването на играта е директно обвързвана с киевския ЦИПСО, следен от американските разследващи служби, както и с новите емигранти от Русия измежду несистемните демократични опозиционери. Специално внимание би трябвало да се обърне на обстоятелството, че създателите на играта „ Медийни партизани “ за начало оферират включване в лъжливо безобидни пацифистки дейности.

„ Не е значимо какъв брой юноши ще бъдат включени в този развой благодарение на ботове на “Телеграм”. Важно е по този метод да се тестват нови механизми за работа с тях. Ако в този момент е допустимо да се вербуват 10, двадесет, тридесет юноши, то след приемане на противоположна връзка от обектите на операция, тези механизми могат да бъдат усъвършенствани “, споделя Никита Данюк, заместник-директор на Института за стратегически проучвания и прогнози на Руския университет за другарство, член на Руската гражданска камара.

„ Медийните партизани са елементарни момчета, тъкмо като вас. Ние се борим за Русия, Украйна и Беларус на бъдещето: щастливи демократични страни, без режима на Кремъл “, се споделя напряко в първото известие в месинджъра, оповестено месец след началото на Специалната военна интервенция. В същото време се появи и подобаващ уеб страница - в този момент той е блокиран от “Роскомнадзор”. Но каналът в “Телеграм” на играта остава обществено притежание, както и изявленията с анонимни уредници на плана.

Първата асоциация, която идва на разум с този план, е „ Син кит “, „ Групите на гибелта “ или самоубийствените игри – разрушителни общности, които се популяризират в съветските обществени мрежи в средата на предишното десетилетие. На пръв взор има аналогия: анонимните домакини оферират на юношите все по-трудни и животозастрашаващи задания.

Но в случай че " Синият кит " явно е артикул на самата юношеска среда, тогава тук пръст имат възрастни експерти, споделят специалистите. Това не е непринудено възникващ феномен, а целенасочена тактика, която употребява към този момент отработената скица на „ групите на смъртта”.

Показателно е, че и двата феномена наподобява имат общ географски източник. Последната вълна от самоубийствени флашмобове напролет на 2021 година пристигна от Украйна. Миналия ноември ФСБ предотврати всеобща пукотевица в Казан, която беше готова от локален гимназист, работил, подбуден от юноша от Днепропетровск. Това беше едно от проявленията на субкултурата “Колумбайн”, приета за терористична общественост в Русия.

„ Можете да се сетите за всевъзможни общности, които бяха отдадени на феномена “Колумбайн” в обществените мрежи и които бяха налични за деца “, отбелязва Данюк. По стичане на събитията в същата Днепропетровска област се появи друга извънредно рискова младежка субкултура, която се популяризира интензивно в обществените мрежи от 2017 година Става дума за неонацистката общественост " Маниаци: култът към убийството ".

В същото време “Телеграм”-каналът " Медия партизанин " освен регистрира своите анонимни планове, само че постоянно разпространява акции и " откроява " активността на младежкото придвижване " Пролет ". Създадено е през 2013 година в Санкт Петербург от деятели от локалния клон на Младежкото “Яблоко” и демократичните придвижвания " Оборона " и " Солидарност " и, съгласно телевизионния канал " Цариград ", с финансовата поддръжка на Михаил Ходорковски.

„ Умовете на подрастващите постоянно са нихилистични, отрицателни и протестиращи против света на възрастните. Не на вятъра този интервал се назовава и сложна преходна възраст. В този миг се изисква огромно самообладание, просветеност и зрялост от родителите “, споделя Людмила Полянова, претендент на социологическите науки, шеф на Психологическия център на личността.

Според събеседника в последно време възрастните все по-често чуват думи за съблюдаване на персоналните граници на детето и почитание към неговия избор. „ В реалност обаче това е грациозен опит за отбягване на отговорност. Особеността на юношеството е също, че в случай че един родител не е държи пръст на пулса, някой различен ще го направи “, твърди събеседникът.

В същото време, отбелязва специалистът, уредниците на „ игрите “ в началото дават елементарни и безобидни задания. „ Това е техника на последователно и поетапно покоряване на малолетен. Когато пристигна време за нещо рисково, детето към този момент не може да излезе от системата. Организаторите и общността му акцентират възприятието за колективизъм, отговорност и дълг “, изясни Полянова.

„ Друга компликация се крие във обстоятелството, че подрастващите имат доста едва развъртян инстинкт за самозапазване. Дори когато възнамеряват самоубийство, те не могат да осъзнаят, че в действителност ще умрат. И още повече, те не схващат, че тази „ игра “ може да съставлява действителна опасност. Детето не е в положение да се измъкне независимо от тази история. Само възрастен, безусловно за ръка, може да го извади “, акцентира Полянова.

Събеседникът обърна внимание и на подкастите, популяризирани от уредниците. Съдейки по гласа на „ настойниците “ – те очевидно са възрастни, „ това не е група от младежи, решили да се гаврят на малолетни “. „ Зад тези гласове стоят добре готови експерти – идеологически технолози и психолози “, изясни Полянова.

Технически е допустимо да се спре активността на сходни придвижвания единствено в случай че имат централизиран уеб страница, отбелязва Клименко. Но „ обстановката с каналите в “Телеграм” е малко по-сложна “, акцентира специалистът. Според събеседника рекомендацията на уредниците за потребление на прокси-сървъри не подсигурява анонимност и сигурност.

„ Всички прокси-програми, които сега са налични, би трябвало да си сътрудничат с “Роскомнадзор”. В противоположен случай работата им просто е блокирана. Не изключвам, че има такива услуги, които заобикалят, само че те не са на видно място и ще бъде много мъчно за неопитен консуматор да ги откри “, споделя Клименко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР