В Монтана 50 домакинства получиха безплатно нови екологични уреди за

...
В Монтана 50 домакинства получиха безплатно нови екологични уреди за
Коментари Харесай

Две нови станции отчитат чистотата на въздуха в Монтана, 50 домакинства получиха екологични уреди за отопление

В Монтана 50 семейства получиха гратис нови екологични уреди за отопление през зимата. Мярката е част от пилотната фаза на план за възстановяване на качеството на атмосферния въздух, изпълняван по стратегия LIFE на Европейския съюз. В града са инсталирани и две мобилни станции за премерване равнищата на фини прахови частици и полициклични агрегатни въглеводороди. Показателите от тях ще могат да бъдат проследени на електронно табло на постройката на общината и на уеб страницата на стратегия LIFE. Чрез станциите ще може да се регистрира и повода за замърсяването на въздуха.
Монтана е първата от 6 общини, която извърши пилотната фаза от интегрирания план „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух”. В него координиращ бенефициент е Столична община, с бенефициенти сътрудници Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана.
„ Наблюдавам работата на общините през последните 20 година и Монтана е измежду първите, които осъществиха европейски планове във всички сфери на околната среда. От 6-те общини в интегрирания план, Монтана е най-малка, само че извърши всичките си действия в пилотната фаза. От осъществяването на този план, зависят договарянията за новия финансов запас, който ще отпусне Европейски Съюз на България в идващия програмен период”, съобщи Нона Караджова – някогашен министър на екологията и член на управителния орган на стратегия LIFE.
Бюджетът за Община Монтана в този план е близо 1 746 000 лева Собственото присъединяване е към 699 000 лева По плана ще бъдат сменени уредите на 528 семействата от Монтана, като 50 семейства са обхванати в пилотната скица, а останалите 478 са включени в главната скица, която ще се осъществя през идващите 4 година
Очакваното понижение на излъчванията на фини прахови частици е 8 тона годишно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР