„В момента виждате, че ние като съюзническа страна в НАТО,

...
„В момента виждате, че ние като съюзническа страна в НАТО,
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Правителството 10 дни мълчи и не се включва в европейския механизъм за помощ на Украйна

„ В момента виждате, че ние като съюзническа страна в НАТО, отказахме да желаяме съюзна многонационална батальонна група, с цел да укрепи и да запълним нашия недостиг. Само да кажа, че всички страни от НАТО от източния фланг одобриха такива групи като се изключи България, с което тя се трансформира в отрицателния образец “, съобщи пред „ Фокус “ Цветан Цветанов във връзка войната в Украйна.

По думите му не е инцидентно, че и вицепрезидентът на Съединени американски щати, който посети Румъния, пропусна България. Цветанов напомня, че когато беше и администрацията на Тръмп, Майк Помпео – държавният секретар на Съединени американски щати, направи по 2, по 3 визити в Северна Македония, в Гърция, само че България беше пропусната.

„ И това, което за мен е извънредно значимо в духа на позицията, която заема и Кирил Петков, а също по този начин с доста резервираните позиции, които има от Българска социалистическа партия, които към момента не желаят да одобряват истината за войната, която води Русия върху демократичния свят, и респективно против Украйна. Защото държавното управление излиза и приказва, че ние няма да даваме оръжие, само че ние ще подкрепяме филантропично с всевъзможни вероятни неща, от които имат нужда нашите другари от Украйна, и сърцето на премиера е в Украйна – по този начин той се изрази “, добави Цветанов.

Той напомня, че за последните 10 дни Европейската комисия е стартирала процедура, с която да може да се търси тази взаимност и филантропична помощ за Украйна, която да мине през фонда, и България не е взела участие.

„ Забележете, България, която декларира, че е подготвена да даде лекарства и всичко друго, което е обвързвано с филантропична помощ, не е взела участие. Само да кажа, че този зов е насочен преди 10 дни, и той е проработил посредством Механизма за гражданска отбрана на Европейския съюз. България не е дала отговор 10 дни на този апел, който е стартиран като механизъм. Ето това са въпроси, които би трябвало фактически да се задават и като парламентарно запитване към министър-председателя, тъй като в случай че приказваме, че оръжия няма да предоставяме и да подпомогнем, както го вършат всички съвсем страни от НАТО, дано да кажем за какво тогава не подкрепяме филантропично в случай, че преди 10 дни Механизмът за гражданска отбрана на Европейския съюз се е обърнал за допустима поддръжка за бежанците и за Украйна. Ето това нещо държавното управление не го е направило.

„ Защото когато към този момент ти излизаш и казваш, че някой е основал тази далавера, някой е основал този безпорядък – ами ти в случай че си основал разпоредбите и в случай че има нужната предварителна защита от всичките тези регулатори, които страната има и те би трябвало да действат в полза на обществото, тогава не би трябвало да се получи това, което през днешния ден те го трансферират на някой различен “, декларира Цветанов.

Той разяснява още, че в тази ситуация има непознаване на държавното управлениеи европейските институции, тъй като не сме взели участие интензивно и не сме подали никаква информация за опциите, които България би могла да предложи към Механизма за гражданска отбрана на Европейския съюз.

„ А ние знаем, че когато ние сме имали нужда, ние сме желали да сработи този механизъм. Но в този момент, когато те са се обърнали към нас – значи, някой в страната не си е приключил работата. Това, което ни се споделя, е, че газът няма да се усилва със промяната, която направиха в „ Булгаргаз”, комчентира още Цветанов.

Той напомни, че към момента не е ясно къде е пътната карта на „ Турски поток “, като в това време държавното управление не прави никакви срещи и стъпки по тематиката.

„ Булгартрансгаз “ си работи в същия състав, смениха единствено управлението на „ Булгаргаз “, където може би има и някакви други конюнктурни ползи, които може би времето ще покаже, дали е по този начин или не. Но за мен това, което се случва през днешния ден демонстрира голяма управническа отпадналост. И това, което считам, че ще бъде с тежки последици за страната, е, че ние ще харчим и ще усилваме държавния дълг, само че няма да се възползваме от европейската взаимност, а това за мен граничи с някакъв цинизъм “, споделя още Цветанов.

Той се възмущава, че всичко това се предизвиква на бизнеса и представители на локалната власт, които като бенефициенти могат да усъвършенстват инфраструктурата, да основават по-добри условия за живот и да се подкрепя бизнеса със съответните оперативни стратегии, и хората от сферата на земеделието, и хората от сферата на обучение, просвета, и всичко, което е част от националната сигурност на страната.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР