В момента у нас тече кампания по запознаване на възложителите

...
В момента у нас тече кампания по запознаване на възложителите
Коментари Харесай

Електронните обществени поръчки: Ние стартираме, а в Европа привършват...

В момента у нас тече акция по запознаване на възложителите и претендентите за публични поръчки с новата Централизирана автоматизирана осведомителна система за електронни публични поръчки (ЦАИС ЕОП). Тя ще бъде пусната през ноември и то единствено част от функционалностите ѝ ще проработят тогава. За цялостно прекосяване към напълно електронен модел на възлагане ще би трябвало да изчакаме още няколко години.
 Слагаме ЦАИС-ите!
За сметка на това, в някой европейски страни, където електронното възлагане е реалност от най-малко десетилетие, към този момент се вършат съществени изследвания по тематиката по какъв начин и до каква степен може да се употребяват изкуствен интелект, Big Data и blockchain (smart contracts) и други сложни технологии, които да заместят човешкото присъединяване в процедурите по желание на реализатор.

Електронното възлагане на поръчки е остаряла тематика в европейското законодателства, която се разяснява и усъвършенства в последните повече от петнадесет години. Тя продължава да е настояща освен в България, а и във всички останали страни членки, които към този момент имат сериозен опит в потреблението на платформи и могат да оценят позитивите от тях.

Макар у нас да сме в самото начало на процеса, електронното възлагане ще подкрепи процедурите по публични поръчки в доста връзки, като съществени очаквания се разпореждат и на антикорупционния му резултат.

В тази връзка, едно от събитията, които академичната общественост и бизнесът чакат с неспокойствие при започване на лятото е " МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ " , която ще се организира на 7 юни в София.

 Училището за професионално и продължаващо образование към Нов български университет и адвокатска фирма PPG Lawyers са уредниците на тази конференция и имат упоритостта тя да стане обичайната.

Основен фокус на това събитие ще бъдат точно възлагането на публични поръчки в Европа и бъдещето на електронното възлагане.

Конференцията е неповторима по своя темперамент освен поради задграничните лектори, които за първи път ще посетят страната ни и са измежду най-разпознаваемите специалисти в региона на публичните поръчки в Европа. Нейният план поначало е друг – тя няма да даде естрада само за мнения по отношение на положението на българската правна рамка и новите промени по Закона за публичните поръчки, а в противен случай – ще разгърне тематиката за проблемите на възлагането на равнище другите държави-членки, и практиките, които всяка една страна прави оценка като положителни или пък като неудачни. Само по този начин може и у нас да се инициира по-сериозен интерес към сравнителните изследвания и към търсенето на най-хубавия вид за консумиране парите на данъкоплатците, без това да коства непрекъснати кръпки по Закон за обществените поръчки.

Освен това тази конференция ще способства да се разширят познанията, по другояче необятно експлоатираната тематика за публичните поръчки на по-академично равнище, защото това е материя, която парадоксално едва и рядко се учи в университетите в страната.

Световно известни имена, като проф. Лорънс Гормли (от Университета в Гронинген, Холандия) и проф. Елизабета Манунза (от Центъра за проучване на публичните поръчки към Университета в Утрехт, Холандия) ще разясняват положението на публичните поръчки, проблемите по обжалването им, корупцията, залените публични поръчки и други.

Адвокати от прилежаща Румъния също ще споделят опита си от електронното възлагане.

Специално за конференцията доктор Алберт Санчес-Грейлс (от Университета в Бристол, Великобритания) е записал лекция на тематика " Управление на поръчките посредством сложни технологии ", в която споделя до каква степен е стигнало за потреблението на изкуствен интелект и други технологии, които могат да се внедрят в публичните поръчки.



Ранното записване завършва незабавно след Великденските празници на 30-ти април, тъй че побързайте да заявите своето присъединяване, до момента в който към момента има свободни места!

Повече детайлности и регистрационна форма можете да намерите на уеб страницата на Училището за професионално и продължаващо образование към Нов български университет https://cpo.nbu.bg/bg/konferencii.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР