В момента цените на имотите продължават да растат. В София

...
В момента цените на имотите продължават да растат. В София
Коментари Харесай

Нови Трусове На Пазара На Недвижимите Имоти В София! Ето С Колко Скачат Цените По Квартали!

В момента цените на парцелите не престават да порастват. В София да вземем за пример междинният растеж на цените през септември 2018 година по отношение на септември 2017-а е 7,7%, а неотдавна Евростат регистрира, че повишаването на жилищата в България е измежду най-високите в Евросъюза.

Любопитното е, че в столицата най-голямо повишаване има в много крайни квартали, които до неотдавна не са предизвиквали интерес. В " Дружба " да вземем за пример парцелите са се вдигнали с 12,59% на годишна база, в " Люлин " - с 11,31%,в " Овча купел " - с 11,52%, в " Красно село " - с 9,6%.

Само в част от тези квартали има нови планове, които биха могли да обяснят този растеж на цените. Според Павлов обаче има по-генерално пояснение: в интервали на повишаване на цените доста хора, които в действителност се нуждаят от жилище, се насочват към по-бюджетен избор. " Те се задоволяват с един панелен апартамент, тъй като толкоз могат да си разрешат и това изяснява растежа на цените в тези квартали.

Въпреки покачването там равнището на цените е към момента по-ниско в сравнение с други места ", сподели Павлов.

Според него в условия, в които към този момент над 50% от покупките на жилища се вършат благодарение на ипотечни заеми, единственият метод за прекъсване на растежа на цените е лихвата по тях да се усили.

" Според мен, когато тя се повиши с един процентен пункт, това незабавно ще докара до поевтиняване на жилищата с най-малко 5-10% ", сподели Павлов.

Той обаче се въздържа да направи прогноза по кое време се чака това да се случи, защото по принцип ограниченията на ЕЦБ за покачване на лихвите се чака да се проточат във времето. В момента лихвите по ипотечните заеми у нас се движат сред 2,9 и 3,5%, и единствено в редки случаи стигат до 4%.

Ръст на цените в София по квартали за септември 2018-а по отношение на септември 2017-а:

Борово 7,65%

Дружба 12,59%

Иван Вазов 6,89%

Изток 6,95%

Красно село 9,6%

Кръстова вада 6,27%

Люлин 11,31%

Младост 5,96%

Овча купел 11,52%

Обеля 3,65%

Хаджи Димитър 7%

Яворов 9,83%
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР