В момента страните от НАТО са изправени пред най-голямото предизвикателство

...
В момента страните от НАТО са изправени пред най-голямото предизвикателство
Коментари Харесай

Източният фланг на НАТО с обща позиция: Енергийната ни сигурност е под заплаха

В момента страните от НАТО са изправени пред най-голямото предизвикателство в областта на сигурността за цяло потомство обратно. Границите сред потреблението на военни и на невоенни средства са все по-условни, а заканите варират от стандартните спорове до пропагандата и рисковете за енергийната сигурност. Това се показва в общата декларация, призната от водачите на т.нар Букурещки формат (Б9) на срещата им в Кошице.

Б9 сплотява президентите на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Вчера президентът Румен Радев нападна формата, като съобщи, че той е станал рисков за ползите на обособените страни и в работната версия на декларацията е имало текст, който заплашва българските енергийни планове.
Радев видя опасност за енергийните планове в среща на членките на НАТО от Източна Европа Той прикани държавното управление да материализира визитата на съветския министър председател, "а не да ставаме пленник на непознати ползи "
Темата за енергийната сигурност въпреки всичко намира място в окончателната декларация, качена на уеб страницата на румънския президент: „ Заплахите и провокации, които се изпречват пред нас, са сложни, постоянно непредсказуеми и идващи от всички направления. Никоя страна не може да се оправи сама с тях. Биват стандартни и хибридни форми, в това число хакерски атаки, тероризъм, районна неустойчивост, незаконна миграция, разпространяване на оръжия за всеобщо поразяване и закани за нашата енергийна сигурност. Изправени сме пред интензивна приложимост на дезинформация и пропаганда”.

Специализираният чешки уебсайт „ НАТО актуал” цитира словашкия президент Андрей Киска, съгласно който общества като чешкото и словашкото може да не усещат директно заканите, само че не на всички места е по този начин: „ Послушах това, което споделиха нашите сътрудници от балтийските страни, само че също и от Румъния, Полша и България – там жителите имат действителни терзания. Виждат какво става във и към Украйна, в Черно море или Балтийско море”.

Полският президент Анджей Дуда също е направил сходно изявление: „ Съгласихме се, че най-сериозните закани пред нас са свързани със завръщането на съветските имперски амбиции”.
Снимка: EPA
В документа остро се подлага на критика неспазването на интернационалното право от страна на Русия в украинския спор с финален епизод конфликта в Азовско и Черно море, както и нарушаването на контракта за ограничение на ракетите със междинен обхват от страна на Москва.

„ Подчертаваме твърдата си поддръжка за териториалната целокупност на Украйна, Грузия и Молдова с техните интернационално приети граници”, пишат водачите от Б9. Те приветстват процеса на присъединение на Северна Македония към НАТО, като са безапелационни, че Алиансът би трябвало да продължи да се уголемява.

В декларацията се акцентира, че всички, поели по евроатлантическия път би трябвало да проведат своите промени въз основата на „ демократични полезности, господство на закона, човешки права и цялостно съблюдаване на съответните им интернационалните ангажименти”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР