В момента се намираме в пик на разпространение на COVID-19.

...
В момента се намираме в пик на разпространение на COVID-19.
Коментари Харесай

Витанов: В момента сме в пик, но може да има и още един

В момента се намираме в пик на разпространяване на COVID-19. Заради редица фактори, скоро може да се чака нов подобен. Това сподели математикът проф. Николай Витанов.

Той изясни, че една от аргументите за обстановката е фактът, че много хора не се записват. По думите му има хора със признаци, които са инфектирани, само че не се записват като такива. Другите фактори са атмосферните условия, които се утежняват, както и хората, които се връщат в огромните градове след лятна отмора.

Витанов сподели още, че започването на новата образователната година също е фактор за идния пик.

" Една система от 700 хиляди възпитаници и 70 хиляди учители влиза в пълнокръвно деяние след два дни. Ето ви няколко фактора, които допускат, че откакто този пик мине и след известно разхлабване на обстановката, може да се чака нов пик ", добави той пред Българска национална телевизия.

Според него налагането на ограничения могат да предотвратят това да се случи.

" Известно понижаване на напрежението се чака, само че по-късно стартира да работят всичките изброени фактори и единствено ограничения могат да ги спрат ", сподели още Витанов.

По думите му в предходните три талази ограниченията постоянно са работили, тъй като са били налагани в подобаващия миг.

Витанов изясни, че кривата на смъртността върви с известно забавяне и до края на септември смъртността ще е висока. След това ще има отражение на обстоятелството, че пиковите стойности ще тръгнат леко надолу, до момента в който пристигна вторичния пик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР