В момента се координираме с граничните пунктове, както и с

...
В момента се координираме с граничните пунктове, както и с
Коментари Харесай

Как България ще се погрижи за децата бежанци - говори председателят на Агенцията за закрила на детето

В момента се координираме с граничните пунктове, както и с разнообразни канали, по които тече информацията за броя на децата бежанци. Това сподели Елеонора Лилова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето за „ Денят стартира “.

„ Република България е страна, която е утвърдила конвенцията на ОНН за правата на детето и съгласно нашето законодателство всички деца на територията на страната ни се употребяват с идентични права. Не бива да се разделяме по генезис и би трябвало да си оказваме помощ между тях, тъй като всички сме хора на тази земя “, допълня тя.

Лилова обясни, че в България действа националната телефонна линия за деца 116-111 към Държавната организация за протекция на детето. На нея всеки може да се осведоми, съветва и да получи психическа поддръжка за деца. Линията е в поддръжка на всички деца и фамилии, в това число и за бежанците.

„ Свързахме се с посолството на Украйна в България и предложихме опцията да излъчим доброволци-преводачи, които при нужда да оказват помощ на нашите психози-консултанти на Националната телефонна линия за деца. Това е българският телефон, който има бърза връзка със 112 и към всички 147 дирекции обществено подкрепяне “, добави тя.

Лилова заяви, че доста украинци се обаждат на националната ни линия и споделят потребности с базовите паники на бягащите от войната.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР